Nová informatika: Školy musejí nakoupit tablety a roboty, chybí i učitelé

Počítače, notebooky, tablety nebo třeba roboti a výukové programy. To vše si musí do začátku školního roku obstarat základní školy. Je to ale i o učitelích.

"Školy budou muset proškolit učitele, kteří se nové informatice budou věnovat, bývá to tak, že na prvním stupni vlastně přibude práce paní učitelce, která na prvním stupni učí, na druhém stupni, alespoň u nás, máme učitele informatiky, kteří ale zároveň pomáhají na tom prvním stupni," říká Petra Boháčková, zástupkyně ředitele ZŠ Čakovice.

[chooze:article;value:508684]

Některé školy už na systém nové informatiky najely v minulém školním roce. Jiné se na něj teprve připravují. "Určitě si myslím, že je to přínosné. Děti to budou potřebovat, jsem pro, že se to zavedlo," uvedl učitel informatiky Pavel Řepa.

Některé školy musí najímat nové učitele informatiky. "Museli jsme zajistit větší učitelský personál, což je v oboru informatiky docela problém, takže máme většinou učitele na částečné úvazky, od ministerstva školství jsme dostali prostředky i na tablety a počítače, takže jsme je využili na nákup tabletů, protože ty nám chyběly," popsal zástupce ředitelky Zbyněk Rubáš z plzeňské základky.

"Některé školy hledají učitele informatiky, některé ho mají, jenom mu vlastně dají hodiny informatiky a uberou hodiny jiného předmětu, který měl předtím," vysvětlila garantka informatiky Národního pedagogického institutu (NPI) Daniela Růžičková.

[chooze:article;value:506388]

Jednou z forem podpory škol jsou individuální konzultace, které poskytuje NPI. Tři skupiny odborných konzultantů pomáhají najít optimální řešení konkrétní škole na míru.

"Já jsem v poslední době navštívil několik základních škol a byl jsem pozitivně překvapen tím, jak dobře jsou vybaveny technicky. Trochu to souvisí s těmi investicemi během covidu, a jak dobře jsou vybaveny i personálně v téhle oblasti, tak já se úplně nebojím, že by to vyvolalo nějakou kritickou situaci," myslí si ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Žáci si díky novému způsobu výuky prý osvojí dovednosti a znalosti, které po nich aktuální doba a zaměstnavatelé budou vyžadovat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.