Nová kalkulačka k důchodům. Spočítejte si, kdy po reformách půjdete do penze

Jedním z nejdiskutovanějším témat ohledně plánované reformy penzí vlády Petra Fialy (ODS) je posunutí věku odchodu do důchodu. V půlce listopadu navrhovanou novelu zákona představil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Návrh začne projednávat Poslanecká sněmovna od Nového roku a je pravděpodobné, že právě tento bod by mohl v dolní komoře projít. 

Všechna opatření mají v případě schválení začít platit od roku 2025. Změna věku, ve kterém budou lidé odcházet do důchodu se nebude týkat lidí narozených roku 1965 a starších. Změna věku odchodu do důchodu se změní pro všechny lidi narozené v roce 1966 a mladších, limit by se měl posouvat oproti současnému stavu o zhruba dva měsíce za ročník. 

Detaily nově navrhovaných změn věku odchodu do penze si můžete spočítat na kalkulačce, kterou představila TN.cz ve spolupráci s webem Peníze.cz: 

Jurečka upřesnil, že pro mladší ročníky se bude měnit věk odchodu do důchodu průběžně s ohledem na předpokládanou délku dožití. Kdy půjde do důchodu by měl podle něj člověk jistě vědět 15 let před vstupem do penze, zhruba okolo padesátky. "Maximálně se tato hranice posune o dva měsíce ročně," sdělil v minulých dnech ministr.  

Přepočet bere v úvahu statistické údaje o délce dožití s ohledem na to, aby lidé trávili v penzi zhruba čtvrtinu života. Střední délka dožití podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) tento limit určí. Kvůli nedostatku údajů je ale zatím známý návrh věku odchodu do důchodu až do ročníků 1972, u dalších se bude v případě schválení věk odchodu do důchodu přepočítávat později. ​ 

[chooze:article;value:529594]

Změny se dotknou i lidí, kteří chtějí žádat o předčasný důchod. Pro něj bude nutné mít zařízené sociální pojištění 40 let. Na rozdíl od běžných penzí se pak budou vždy na začátku roku valorizovat. Do předčasné penze bude nově možné odejít nejdříve tři roky před řádným důchodem, dosud to bylo pět let. 

Jurečka o změnách důchodů. Hranice odchodu se bude stále posouvat: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.