Nová měna i dražší jídlo. Na dovolené v Chorvatsku vás čeká spousta změn

Někteří už tam jsou, jiní Češi stříhají poslední dílky metru před cestou. Ta prý bude letos vůbec poprvé bez tradičních kolon. Chorvatsko je v Schengenu.

"Nemáme hranice, nemáme kontroly, nemáme kontrolní body. To bude určitě skvělé," myslí si ředitel Chorvatského turistického sdružení Miodrag Mlačič. Jiné změny už tak skvělé nejsou. Turisté je pocítí hlavně na svých peněženkách. 

"Oproti loňskému roku došlo k navýšení vstupních nákladů ze strany chorvatských hoteliérů a dopravních společností. A to v průměru o 10 až 12 procent," upozornila manažerka CK Travel Family Lenka Laus.

Jestli vám zbyly kuny, můžete je ještě v Chorvatsku vyměnit za eura. V nich si ale připlatíte. Třeba káva zdražila v přepočtu skoro o deset korun. Podobné je to třeba s pečivem. A to ještě nezačala hlavní sezona. 

[chooze:article;value:507099]

"Pozitivní je, že cena dálničních poplatků se na rozdíl od zdražování všeho ostatního v Chorvatsku nezměnila," sdělila Klára Carbová z NaJadranu.cz. 

I tak se ale může cesta pořádně prodražit. Zvlášť pokud spácháte dopravní přestupek. Chorvati v postizích přitvrdili. Třeba za průjezd obce stokilometrovou rychlostí zaplatíte až 2 650 eur, tedy přes 60 tisíc korun.

"Na dálnicích, tedy rychlostních silnicích, ta nejvyšší pokuta je tisíc euro. I to je poměrně dost vysoké," poznamenal mluvčí Ústředního automotoklubu (ÚAMK) Igor Sirota. 

Nemusíte přitom jezdit jako šílenci nebo namol opilí, abyste se pořádně prohnuli. Dopravní expert z ÚAMK to před pár dny poznal sám. Dobrá chorvatská káva ho kvůli 15 minutám špatného parkování vyšla na 1 500 korun. Policista byl neoblomný. "Nepřesvědčil jsem ho. Ani náhodou," svěřil se.

[chooze:article;value:507563]

Pokud už se placení pokuty nevyhnete, počítejte s tím, že hotovost vám chorvatští policisté nevezmou. Musíte použít kartu.

Cestu si také dobře naplánujte. Zvlášť pokud jedete na ostrov. Předkoupený lístek na trajekt by měl být samozřejmostí. "Aby se na vás dostalo. Protože nejen v hlavní sezoně se může stát, že trajekt je vyprodán," varovala Češka žijící na ostrově Lastovo Daniela Bohatá.

Průběžná čísla prý Chorvatům napovídají, že by letošní turistická sezona mohla být navzdory zdražování rekordní. A Češi v tom zřejmě budou hrát zásadní roli.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.