Nová mutace covidu se začala rozmáhat. Úřad aktualizoval seznam 11 příznaků

Podle deníku The Mirror je pirola na cestě k tomu stát se dominantním kmenem ve Velké Británii, která je jednou ze zemí, kam už nová varianta pronikla a byla detekována v laboratorních vzorcích. Potvrzeny tam zatím byly jen desítky případů, britská Národní zdravotní služba (NHS) se ale obává výrazného nárůstu infekcí a tlaku na zdravotní systém. 

Na svých webových stránkách NHS v uplynulých dnech zveřejnila aktualizovaný seznam příznaků covidu, který čítá 11 položek. 

​​Co se týče piroly, podle odborníků není třeba panikařit. "Zatím neexistuje žádný důkaz, který by naznačoval, že BA.2.86 (pirola, pozn. red.) způsobí vážné onemocnění s větší pravděpodobností než jiné varianty omikronu, které jsou v oběhu," citoval web Euronews profesorku a hlavní poradkyni v Agentuře pro zdravotní bezpečnost Spojeného království Susan Hopkinsovou. 

[chooze:article;value:524805]

​V Česku zatím pirola zachycena nebyla. Podle zprávy Státního zdravotního ústavu (SZÚ) ke 2. říjnu má tato varianta více než 35 mutací oproti aktuálně nejběžnější variantě omikronu. Počty detekce piroly podle ní dokonce klesají, znepokojivě ale přibývá případů jiné nové varianty. "Pozornost budí šíření nové subvarianty HV.1," píše ve zprávě SZÚ. 

Vládní covid portál uvádí deset hlavních příznaků covidu. Většina z nich se prolíná s aktualizovaným seznamem od NHS, covid portál ale jmenuje například i průjem a covidové prsty u dětí. 

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) vyzval lidi k očkování proti covidu-19. Podívejte se na záznam tiskové konference (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.