Nová nejpálivější chilli paprička. Měl jsem křeče přes hodinu, řekl pěstitel

Pepper X. Nová nejpálivější chilli paprička na světě. Téměř o polovinu pálivější než dosavadní rekordmanka Carolina Reaper, která ale má na novém rekordu zásadní podíl. Pepper X totiž vznikla šlechtěním právě papriky Carolina Reaper.

"Kamarád mi poslal papričku, která byla příšerně pálivá. Rozhodl jsem se ji zkřížit s Carolinou Reaper. První výsledek byl ošklivý a hrbolatý, ale po několika cyklech se nám podařilo vyšlechtit papričku ještě pálivější," popsal pěstitel Ed Currie.

[chooze:article;value:524972]

Nová odrůda Pepper X má průměrnou pálivost téměř 2,7 milionu Scovilleho jednotek. To je pro představu 500krát víc, než má známá paprička jalapeño. Pepper X je pro sliznici dokonce pálivější než pepřový sprej nebo odpuzovač medvědů.

"Jednu jsem snědl celou. Asi tři hodiny mi bylo děsné vedro a pak přišly křeče, jak se tělo snažilo zbavit jedu. Hodinu a půl jsem ležel rozpláclý v dešti na mramorové podlaze a sténal jsem bolestí," dodal Currie.

Křížit rostliny může téměř každý, ale ne všem se podaří vyšlechtit tak pálivou papričku. Podle pěstitele je nutné mít znalosti chemie, botaniky a také genetiky. Vyšlechtit Pepper X trvalo pět let a stejnou dobu prý zabralo ověřování pálivosti a původu rostliny.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.