Nova pomáhá: Lidé se bojí špatnou péči o děti hlásit, může přitom jít o život

Aby se dítě dostalo do ústavní péče, musí k tomu být závažné důvody. "Zanedbání péče, sexuální zneužívání, týrání, případně jiné špatné zacházení do té míry, že pokud by dítě zůstalo v původním prostředí, tak by bylo mnohdy nevratně poškozeno," popsal je Jílka.

"Klíčovou roli sehrává Úřad pro sociální zabezpečení, jehož náplní práce je i vyhledávání ohrožených dětí," popsal. "Ohlašovací povinnost máme v zásadě každý, pokud vnímáme nebo sledujeme u dítěte známky toho, že jeho stav není úplně běžný," apeloval.

[chooze:article;value:551775]

"Lidé se zdráhají něco říct nebo nahlásit nějakou situaci, která podle nich není úplně běžná, která je trochu podezřelá. Je lepší zbytečně rozvířit vodu nebo zbytečně na někoho poukázat než něco zamlčet, až to dojde do situace, kdy dítě může být trvale poškozeno, nebo dokonce může dojít k jeho úmrtí," uvedl právník.

Úřad také používá řadu nástrojů, aby odebrání předešel, a jedná se až o úplně poslední možnost. "Sociální práce, existuje spousta různých programů, neziskových organizací, které mají za účel posilovat kompetence rodičů, pomoci rodině v nějaké těžké situaci," přiblížil Jílka.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.