Nova pomáhá: Práce v dětském domově je barvitá i náročná, říká vychovatel

Vychovatelé v dětských domovech mají na jednu stranu práci pestrou a naplňující. "Je to práce barvitá, protože je to práce s lidmi, s dětmi, které kdyby nebyly v dětském domově, tak by ten start do života měly mnohem těžší," řekl Daněk.

Zároveň se ale musí vypořádat s různými překážkami. "Musíte být schopni poslouchat, porozumět, vařit, koordinovat činnosti," uvedl. "Musíte umět alespoň základy učiva základních škol, protože se musíte s dětmi doučovat," dodal.

[chooze:article;value:549733]

​Právě vzdělávání dětí je podle něj velmi náročné. "Představte si, že máte ve skupině osm dětí, které chodí do různých tříd, na různé základní školy, na různá učiliště, na různé vysoké školy a vy jako vychovatel jim musíte být nápomocem," vysvětlil.

V kolektivu se navíc mohou objevit i děti, které potřebují nadstandardní péči. "Vzhledem k tomu, že dnes již není povinností, aby do dětského domova chodilo dítě po pobytu v diagnostickém ústavu, stává se, že do dětských domovů přicházejí i vyloženě náročné děti," rozebral.

[chooze:article;value:551225]

​Možná i proto je vychovatelů málo. "Pokud jde o psychology, je situace ještě horší," popsal Daněk. To je podle něj problém, obzvlášť s přihlédnutím k dětem se specifickými potřebami.

Jak fungují dětské domovy? Štáb TV Nova to vyrazil zjistit do Dolních Počernic:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.