Nová potupa pro Putina. Ukrajinci zastavili "nezastavitelnou" zbraň

[chooze:gallery;value:31541]

​​Spekulace, že se Ukrajincům podařilo poprvé sestřelit hypersonickou střelu Kinžal, se objevily už v pátek ráno, když po sociálních sítích začaly kolovat snímky údajných trosek. Ukrajinské ozbrojené síly to potvrdily až v sobotu ráno.

"Ukrajinské letectvo potvrzuje, že protivzdušná obrana Ukrajiny sestřelila Kinžal, ruskou hypersonickou balistickou střelu odpalovanou z letadla, a to poprvé od začátku ruských útoků. Povedlo se to posádce protiletecké baterie Patriot," informovaly ozbrojené síly v sobotu ráno na oficiálním twitterovém účtu.

Velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk na sociální síti Telegram pogratuloval osádce baterie Patriot, která střelu zlikvidovala. Upřesnil, že Kinžal byl vystřelený z ruského území ze stíhačky MiG-31 a sestřelený nad Kyjevskou oblastí.

Rusko považuje Kinžal za zázračnou zbraň, na kterou Západ nemá odpověď. Označuje ji za hypersonickou střelu, a to díky rychlosti, kterou se pohybuje. Překonává desetinásobek rychlosti zvuku, někteří analytici jsou ovšem vůči takovému označení skeptičtí, podle nich jde o upravenou balistickou střelu odpalovanou z letadla.

[chooze:article;value:502810]

​Podle Kremlu má být Kinžal prakticky nezastavitelný a měl by překonat kterýkoliv západní systém protivzdušné a protiraketové obrany. Jako taková by měla být schopna ničit například americké letadlové lodě. Nést může i jadernou hlavici.

Na Ukrajině je Rusko nasazovalo proti těm nejcennějším cílům, protože ještě sovětské systémy protivzdušné obrany, které Ukrajina používala, neměly proti Kinžalům šanci. Jak se ale ukázalo, hned první konfrontace se západní protivzdušnou obranou nedopadla pro Kinžal dobře.

Zdeněk Petráš z Univerzity obrany popsal, čeho se Rusko snaží dosáhnout ostřelováním Kyjeva:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.