Nová pravidla pro jatka. Budou muset mít kamery, jinak jim hrozí pokuty

S novým opatřením proti týrání zvířat přišlo ministerstvo zemědělství. Od 1. ledna 2026 budou muset jateční domy v Česku být vybaveny kamerovými systémy. Ty mají monitorovat provoz jatek.

Smyslem kamer je zamezení zbytečnému týrání zvířat na jatkách, k němuž dochází před porážkou. "V České republice máme vysoký stupeň ochrany zvířat proti týrání a dodržování všech pravidel kontrolují veterinární inspektoři. Proto jsem přišel s tímto návrhem, který by měl posílit dohled nad zacházením se zvířaty," uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:552301]

Nové nařízení se bude týkat především jatek, kde se poráží dobytek. Naopak pro jatka určená pro porážku drůbeže, králíků a zajíců kamery mít nemusí. Podle ministerstva jsou totiž tato jatka automatizovaná a pracovníci se na samotné porážce podílí jen minimálně.

Pokud provozovatel jatek areály dostatečně nevybaví kamerami, hrozí mu pokuta. Ta by mohla dosahovat až výše 200 tisíc korun. V případě, že by navíc docházelo k týrání zvířat, může se pokuta vyšplhat až na 3 miliony korun.

Pohled jen pro otrlé. V Krasonicích policie prověřovala týrání zvířat (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.