Moderní bydlení

Nová pravidla u dluhů i návrat oblíbeného seriálu. Přehled, co bude od srpna jinak

Dobrá zpráva pro dlužníky

Změna insolvenčního zákona od srpna zkracuje dobu oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky. Cílem je, aby předlužení lidé díky novele získali šanci rychleji se dostat z dluhové pasti a vrátit se do legální ekonomiky. Podle kritiků změna neúměrně zhorší pozici věřitelů.

Dopravní komplikace

Hned několik nových dopravních komplikací mohou od srpna očekávat řidiči. Už od 1. srpna silničáři rozkopou například hlavní dopravní tepnu ve středočeských Říčanech, ulici Černokosteleckou. Silnice, po které jezdí velké množství aut dojíždějících do Prahy, bude v rekonstrukci až do konce roku 2024. Poté se na chvíli otevře a od jara 2025 začne další etapa opravy.

​Problémy budou mít od srpna i lidé dojíždějící do Prahy po vlakové trati mezi Čelákovicemi a Neratovicemi. Až do konce října bude na této trati výluka a cestující budou muset přestupovat na autobusy.

Sdílená elektřina se zpožděním

Nakonec až od 1. srpna začne platit novela známá pod označením LEX OZE II, která umožňuje sdílení elektrické energie v rámci komunity. Ta měla původně platit už od 1. července, ale nakonec došlo k odložení. 

[chooze:article;value:566495]

Novela LEX OZE II umožní sdílení vyrobené energie a zakládání energetických společenství. Domácnosti, obce, firmy nebo školy budou moci vyrábět vlastní elektřinu, především z obnovitelných zdrojů, a následně si ji mezi sebou sdílet. Výsledkem budou nižší výdaje za energie, zvýšení energetické nezávislosti jednotlivců i společnosti a v neposlední řadě také pozitivní vliv na životní prostředí, slibuje ministerstvo průmyslu a obchodu.

Méně havárií na vodě

Od srpna začne také platit novela vodního zákona, která má především omezit rizika havárií na řekách a upřesnit pravomoci úřadů při jejich likvidaci. Havárie na vodách se podle ní budou nahlašovat hasičům. Novinky v zákoně reagují především otravu Bečvy z roku 2020.

Návrat Ulice

Už v druhé polovině srpna se na televizní obrazovky vrací oblíbený seriál Ulice, a to s jubilejní 20. řadou. Nová sezóna bude ve znamení velkých návratů i zbrusu nových postav. Do seriálu se například po delší době vrací Jordánovi. Diváci se mohou těšit na Terezu (Patricii Pagáčovou), jejího manžela Davida (Matouše Rumla), a dokonce i na její maminku Báru v podání Terezy Brodské. 

[chooze:article;value:493090]

​Nové postavy pak ztvární Saša Rašilov, který podle tvůrců bude hrát hodně důležitou a zatím dost tajemnou postavu, a Ivana Andrlová. Také ohledně postavy této oblíbené herečky jsou tvůrci zatím dost tajemní a diváci si tak musí počkat na nové díly. 

On-line pohotovost

Jihočeský kraj jako první v Česku od 1. srpna spouští on-line pohotovost, která má ulehčit zdravotnickým zařízením. Více o jejím fungování se dozvíte v tomto článku na TN.cz

Změny v zahraničí

Čechů se mohou dotknout i některé změny v zahraničí. Slovensko od srpna zavádí jednodenní dálniční známku, která řidiče vyjde na 5,40 eura, tedy zhruba 130 korun. 

Od 1. srpna také například výrazně zdražuje vstupné do národního parku Galapágy. Původní cena 100 dolarů (2 337 korun) od 1. srpna stoupne na 200 dolarů (4 674 korun) pro většinu mezinárodních turistů, uvedl web Independent.

Poslanci schválili novelu insolvenčního zákona na konci května. Podívejte se na reportáž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.