Nová sociální síť je tu. Zájem je enormní, dostupná ale není pro všechny

V noci na čtvrtek americký technologický gigant Meta spustil novou sociální síť Threads, která je obdobou –⁠ v poslední době kontroverzního –⁠ Twitteru. Šéf firmy Mark Zuckerberg podle agentury Reuters hned po spuštění přidal svůj první příspěvek, ve kterém napsal: "Pojďme na to. Vítejte na Threads." Dodal, že během prvních sedmi hodin se zaregistrovalo 10 milionů lidí.

Výhodou, kterou aplikace nabízí, je možnost přihlásit se prostřednictvím uživatelského účtu na Instagramu a sledování těch samých účtů. "Investoři si nemohou pomoci, ale jsou lehce nadšení z vyhlídky, že Meta přišla s 'vrahem Twitteru'," okomentovala novou sociální síť analytička z investiční společnosti AJ Bell Danni Hewsonová.

[chooze:article;value:511665]

​Mnozí uživatelé ji pravděpodobně využijí jako alternativu, spuštění totiž přichází v době, kdy Twitter pod vedením nového majitele Elona Muska dělá kontroverzní kroky (přečíst si o nich můžete v tomto článku).  

Nová sociální síť ale zatím není pro všechny. K dispozici je ve více než stovce zemí, kde si aplikaci lidé mohou stáhnout v App Store nebo Google Play. Téměř celý evropský trh k ní ale přístup nemá –⁠ respektive celá Evropská unie se svými zhruba 500 miliony obyvatel. 

Důvodem jsou unijní pravidla o ochraně osobních údajů, která představují překážku pro čerpání dat o uživatelích. Irský deník Independent s odvoláním na Komisi pro ochranu údajů uvedl, že v dohledné době Meta aplikaci Threads v Evropské unii nespustí.

[chooze:article;value:506055]

Není to ale EU, která by aplikaci aktivně blokovala. Firma podle informací Independent považuje unijní pravidla za nejasná a sama se tak rozhodla ji v tomto prostoru nespustit. Platforma je totiž navržena tak, aby importovala data z Instagramu, včetně preferencí jeho uživatelů a cílených reklam.

Threads při registraci informuje své uživatele, že o nich bude shromažďovat celou škálu dat – od zdravotního stavu přes finance, historii prohlížení a vyhledávání, údaje o poloze a nákupech až po kontakty a citlivé informace. 

[chooze:poll;value:8d75bad8e3cef89a1179997b2775a31b732f1ea4;layout:tn_nova]

Zatím není vůbec jisté, zda Threads vůbec někdy bude v Evropské unii dostupný. Tiskové oddělení společnosti Meta se k tomu nemohlo vyjádřit. 

Kvůli posílání dat z Evropy do USA minulý měsíc dostala společnost Meta od Evropské unie rekordní pokutu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.