Nová studna vyjde už brzy pořádně draho. Cena vyskočí z pár stovek na tisíce

Třicetiletý Tomáš staví v Zaječicích dům a vodu bude potřebovat. Studna sice ještě není hotová, ale povolení za pár stovek už naštěstí má. "To bude dražší a dražší, jsem rád, že jsem to stihnul do té doby," řekl majitel studny Tomáš.

Úředníci v Chrudimi mají teď žádostí plný stůl. Běžně vyřizovali měsíčně patnáct případů, dnes je to dvakrát tolik. "Snažíme se stíhat, ale jak je navýšený ten počet žádostí, tak se to bude vyřízení pro žadatele prodlužovat," sdělila Jana Hroudová z vodoprávního a stavebního úřadu v Chrudimi.

Zájem o studny začal strmě růst v únoru, a to kvůli správnímu poplatku. "Aktuálně je poplatek 300 korun, nově od 1. 7. bude deset tisíc korun," uvedl starosta Chrudimi František Pilný (ANO). "To pro někoho může být motivace, aby podat tu žádost do 30. 6.," dodal.

[chooze:article;value:556248]

Třeba pardubický magistrát eviduje desetiprocentní nárůst. Ale je to jen klid před bouří, říkají úředníci. "V červnu očekáváme tří až čtyřnásobný nárůst oproti běžné situaci," předpokládá mluvčí pardubického magistrátu Kristýna Vlasáková. Soudí tak podle toho, jak často lidé na úřad volají.

A studnaři, kteří jsou také zavaleni prací, jsou přesvědčeni, že už mají noví klienti, co se levnějšího povolení týče, smůlu. "Pokud bude teprve teď žádat o novou studnu, předpoklad, že se stihne veškerá dokumentace, tak ne," domnívá se Lenka Juklová, specialista na hloubení studní.

Samotné hloubení přitom netrvá dlouho. Zavalení jsou i ti, kteří lokalitu a sílu pramene posuzují. Navýšení částky může vést podle úředníků k nárůstu počtu černých staveb. Zájem o studny vzrostl kvůli zdražování vody a také proto, že jí v krajině ubývá.

[chooze:article;value:555713]

​Hydrogeologický posudek

Od podání žádosti o povolení nové studny k jejímu vyhloubení to většinou trvá okolo dvou až tří měsíců. Je potřeba splnit několik podmínek, než žadatel půjde na úřad. Například musí mít v ruce vyjádření odborníka. "Podívá se na pozici, kde by měla být ta studna, podívá se po okolí, kde jsou sousední studny, zda-li je tím nemůžete nějak ovlivnit. Kladné vyjádření dáváme téměř ve všech případech, výjimky jsou, když vzdálenost mezi studnami je 5, 10, 15 metrů," sdělil hydrogeolog Jiří Starý.

Projekt

S posudkem hydrogeologa je potřeba směřovat do firmy, která hloubení provede. Vypracuje projekt, který je nutný pro finální povolení vodoprávním úřadem. "Udělá se cenová nabídka na to, co tam je za materiál. My vrtáme kolem 2 500 za metr, když vám řeknu 30 metrů, je to je 75 tisíc," uvedl studnař David Keltner.

Finální povolení

Studnu může povolit pouze vodoprávní úřad, najdete ho na nejbližším odboru životního prostředí. Je potřeba přijít s už hotovým posudkem a vypracovaným projektem. Navíc je pak ještě nutné získat razítka, že studna neovlivní provoz kanalizace nebo elektrických rozvodů. "Musí nejprve získat potřebná souhlasná stanoviska, a to například od energetiků nebo správce kanalizace, pokud tato povolení mají, úřad vydá povolení," poznamenal mluvčí děčínského magistrátu Luděk Stínil.

Úřad má na rozhodnutí 30 dnů, kromě ceny za samotné hloubení studny je potřeba počítat s náklady na projekt a posudek, které se pohybují okolo 15 tisíc korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.