Nová technologie zpříjemní cestování letadlem. V Česku se její použití odkládá

Jednou z velkých nepříjemností při cestování letadlem je nemožnost pronést si přes bezpečnostní kontrolu láhve s vodou. Od roku 2006 totiž u sebe cestující nesmí mít při prohlídce nádoby s tekutinou s objemem větším než 100 mililitrů. Důvodem byl pokus o teroristické útoky na letišti Heathrow v témže roce.

Tento zákaz se ale pomalu stává minulostí, a to díky 3D rentgenům pro skenování příručních zavazadel využívajících technologii výpočetní tomografie (známou také pod zkratkou CT). Cestující na letištích vybavených takto pokročilou kontrolou se totiž omezení netýká. Můžou si ve svých batozích klidně nechat běžné láhve s vodou, stejně jako například větší elektroniku, kterou doposud museli ze zavazadel obvykle vyndávat. Kontrola je tak rychlejší a pohodlnější.

V Česku si ale cestující budou muset na tento komfort počkat. Například na pražském letišti chtěli aspoň pro jeden z terminálů pořídit 3D rentgeny na příruční zavazadla už letos. Jenže změna se zatím nekoná. "Celý proces je bohužel i u nás ve zdržení. Jeden z neúspěšných uchazečů tendru podal stížnost a celá záležitost nyní závisí na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže," sdělila TN.cz mluvčí letiště Klára Divíšková.

O těchto problémech informoval na březnové tiskové konferenci k blížící se letní sezoně také člen představenstva Letiště Praha Martin Kučera. "V létě tohoto roku to bohužel nestihneme. Děláme vše pro to, abychom měli tyto rentgeny co nejdříve," nechal se slyšet.

[chooze:article;value:549027]

Ani na dalších českých letištích není situace o moc lepší. "Letiště České Budějovice v současné době nedisponuje a ani v následujících třech letech neplánuje zavádět 3D technologie RTG pro výkon činností bezpečnostní kontroly. Nevylučuji ale, že poté tuto technologii zahrneme do našeho investičního plánu," sdělil TN.cz předseda představenstva jihočeského letiště Ivan Trhlík.

"Zařízením s touto technologií pro odbavení kabinových zavazadel nedisponujeme a v současné době zatím neuvažujeme o jeho pořízení," reagovalo pak letiště v Brně. Pardubické letiště do vydání článku nereagovalo vůbec.

Kromě Prahy je tak zatím nejblíže urychlení odbavení asi letiště v Ostravě, kde výpočetní tomografii používají ke kontrole odbavených zavazadel. "Do budoucna plánujeme použití technologie i na kabinová zavazadla," informovala TN.cz jeho mluvčí Kateřina Pustějovská.

[chooze:article;value:549668]

Česko ale není jedinou zemí, kde zavádění těchto zařízení vázne. Do léta letošního roku (původně dokonce do roku 2022) jimi měla být vybavena všechna velká letiště ve Velké Británii. Jenže ta nestíhají a musejí si žádat o výjimku do roku 2025.

Podle BBC se jedná o vzdušné přístavy Gatwick, Heathrow v Londýně a také letiště v Manchesteru. Důvodem zdržení jsou například problémy u dodavatelů nebo nutnost konstrukčních úprav budov. CT skenery jsou totiž poměrně těžké.

V Česku se podobný pevný termín povinného zavedení CT rentgenů podle ministerstva dopravy zatím nechystá. "Jedinou obecně platnou podmínkou je pouze povinnost při kontrolách používat vždy výhradně zařízení s platnou EU certifikací," řekl TN.cz jeho mluvčí František Jemelka.

"Rozhodnutí, jaký typ zařízení letiště využije, je na jeho posouzení provozně nejvhodnější varianty, která reflektuje specifické podmínky daného letiště," dodal dále Jemelka s tím, že právě CT rentgeny patří mezi nejnákladnější.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.