Nová varianta covidu se prudce šíří. 8 příznaků, na které si dejte pozor

Mutace covidu JN.1 začíná být v Evropě nejrozšířenější. "Jde o variantu, která snadno obejde imunitu a ze které se mohou také snadno vyvinout nové mutace," upozornil v britském listu Mirror virolog Lawrence Young z univerzity v anglickém Warwicku.

S novou variantou se začaly u pacientů projevovat také nové symptomy. Nejčastěji je to rýma, která se podle posledních údajů britského statistického úřadu (ONS) objevuje až ve třetině případů.

[chooze:article;value:536516]

Hned za ní je kašel a pak následují bolesti hlavy a slabost. Stále více nemocných na sobě pozorovalo najednou i větší potíže se spánkem, ale i pocity úzkosti, vypočítává Mirror. K těmto příznakům se ještě u mnohých přidala bolest svalů a horečka nebo zimnice.

"Pozorujeme, že JN.1 se rychle stává dominantní verzí viru covid, což nám říká, že je nakažlivější," řekla nedávno stanici NBC šéfka Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí Mandy Cohenová.

V Česku ale podle epidemiologa Romana Prymuly nyní koluje více variant omikronu, mezi nimi i JN.1. Její průběh ale podle jeho vyjádření nezpůsobuje vážnější komplikace. "Patří mezi varianty omikronu. Pro ty nové, včetně JN.1, je typické rychlejší šíření, zároveň ale nemají vážnější klinický průběh než ty předchozí," řekl pro TN.cz.

[chooze:article;value:536113]

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek ale ve středu varoval, že se jedná o jednu z nejnakažlivějších subvariant obávaného onemocnění. Vyzval proto k očkování. "Nezabráníte tomu, že nechytíte ten virus, který se dneska dostává do jedné z nejvíc nakažlivých subvariant. Zabráníte ale vážnému průběhu nemoci," vzkázal Válek.

Covid se v populaci dál šíří. Virolog Jiří Černý popsal situaci v nemocnicích i to, co nás čeká (12/2023):  

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.