Nová varianta covidu tvrdě udeřila: Tři příznaky, před nimiž varují odborníci

Ačkoliv by se mohlo zdát, že pandemie koronaviru je už definitivně za námi, počet pozitivních případů znovu stoupá. Evropou se navíc šíří subvarianta BA.2.86 a navzdory tomu, že lékaři tvrdí, že by neměla být závažnější než doposud známé varianty, upozorňují na její projevy.

Podle lékařů, které citoval deník Mirror, se totiž nová subvarianta projevuje třemi hlavními příznakyrýmou nebo ucpaným nosem, bolestí hlavy a pocitem únavy. Mezi další možné symptomy pak podle deníku Today patří bolest v krku, kašel, bolest celého těla, dušnost i vysoká teplota.

[chooze:article;value:525885]

Nárůst počtu případů hlásí v poslední době i Česko. Jen za poslední měsíc přibylo zhruba 11 tisíc nových případů. V porovnání s předchozím měsícem je to přibližně o osm tisíc více. Výrazný nárůst je ale zaznamenatelný i za samotný měsíc říjen.

Podle dat ministerstva zdravotnictví zaznamenaly laboratoře nejvyšší nárůst počtu pozitivních případů za poslední dobu v pondělí 16. října, kdy odhalily 959 nově nakažených. Vyšší počty hlásily naposledy v pondělí 27. března, kdy přibylo 1 016 případů.

S příchodem zimy navíc lékaři očekávají, že počet případů bude společně s nárůstem respiračních zimních onemocnění ještě stoupat, upozornil portál Mirror. Upozorňují ale, že očkování by i vzhledem k nové variantě mělo i nadále poskytovat ochranu.

Nová varianta covidu se šíří světem. Válek vyzval Čechy, aby se očkovali:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.