Nová varianta covidu tvrdě útočí. Epidemiologové bijí na poplach

Výskyt viru SARS-CoV-2 ve variantě BA.2.86, známější jako pirola, výrazně stoupá, a to jak ve Spojených státech amerických, tak v Evropě. Právě data z USA naznačují, že šíření této varianty může představovat vážný problém. Rychle se tam totiž stala třetí nejrozšířenější variantou.

Od 18. do 25. listopadu tam úřady evidovaly 18 119 koronavirových infekcí, což představovalo 9% nárůst oproti předchozímu týdnu. Podobně vzrostl také počet úmrtí, o 8,3 %. Upozornil na to časopis Forbes.

[chooze:article;value:530917]

Výskyt této varianty prudce roste také v Evropě. Ke 46. týdnu (13. do 19. listopadu) představovala pirola 19,4 % zachycených koronavirových infekcí. Jen o týden dříve to bylo lehce přes 15 % a týden před tím 11 %. Tento vývoj podle Státního zdravotního ústavu kopíruje také Česká republika.

A i v Česku počet nakažených koronavirem mírně stoupá. V období 24.10. do 12.11. zaznamenaly úřady 1 709 pozitivních při 6 313 provedených testech (27 % pozitivních), ve stejně dlouhém období od 31.10. do 19.11. to pak bylo 1855 pozitivních při 6 539 provedených testech (28,3 % pozitivních).

Obavy pirola vyvolává především proto, že není přesně známo, jak před ní tělo ochrání současně dostupné vakcíny. Jak Pfizer/BioNTech, tak Novavax uvádí, že jejich nejnovější vakcíny poskytují alespoň částečnou ochranu proti této variantě. Nová verze vakcíny od firmy Moderna pak má podle její studie ze září posilovat ochranu proti této variantě více než 8 osminásobně v porovnání se situací bez její aplikace.

[chooze:article;value:530754]

O tuto variantu viru se v druhé polovině listopadu mnohem více zajímala také WHO. Důvodem byl právě rostoucí podíl piroly na počtu nakažených. Organizace ale zhodnotila nebezpečnost této varianty pro světové zdravotnictví jako zatím poměrně malé.

"Současná celosvětová populační imunita stále dokáže reagovat na různé varianty viru, včetně této, zejména pokud jde o těžké průběhy onemocnění, ale i ty lehčí. Tato varianta pravděpodobně nezvýší zátěž pro národní systémy veřejného zdravotnictví," vysvětluje WHO svůj postoj. Dodává ale, že toto zhodnocení vytvořila na základě pouze malého množství dostupných dat.

Vrací se chřipková sezona. Nasaďte si respirátory, vzkazují lékaři (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.