Nová vyhláška s plotem kolem školek nepočítá. Hazard se životy dětí, hřmí opozice

Oplocený pozemek kolem školky, tak s tím nová vyhláška už nepočítá. Meziresortní diskuzi si vzala na bedra poslankyně Renáta Zajíčková (ODS). Ploty kolem mateřinek podle ní nejsou nutností a učitelky prý děti dokáží, a to obzvláště na vesnicích, pohlídat i bez zábran. "Nemalovala bych čerta na zeď v tomhle a spoléhala bych na zodpovědnost jednotlivých lidí, tedy zřizovatelů, ředitelů, ale i rodičů," uvedla Zajíčková.

A tak reportéři TV Nova oslovili ředitele školek, co si o návrhu zákonodárců myslí oni. Mnozí si to, že by plot nebyl, představit nedokáží. "Určitě ne, neumím si to představit. Ty dětičky jsou opravdu malinké," sdělila ředitelka školky Anita Stanislava Frýdová.

[chooze:article;value:513328]

S připravovanou vyhláškou nesouhlasí ani vedení školek ve Zlíně. "Představte si situaci, že nemáte oplocený pozemek. Kdokoliv na něj může vstoupit, použít ho tak, aby byl pro děti nebezpečný," má jasno ředitel MŠ Luční Zlín David Bělůnek.

A stejný názor mají i opoziční poslanci, naopak zastání nachází Zajíčková u svých koaličních partnerů. "Tohle je opravdu bláznivý nápad. Vůbec nechápu, že se s tímhle vyjde na světlo boží," uvedl první místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. "Je tady nebezpečí pedofilie, bezpečnostní riziko," myslí si poslanec Zdeněk Kettner (SPD).

"Dovedu si představit na malé vesnici, že pozemky oplocovat není třeba," sdělil poslanec David Šimek (za KDU-ČSL). Vyhláška je nyní v meziresortním připomínkovém řízení. Pokud se zákonodárci na její podobě shodnou, vejde v platnost už tento podzim.

Nesouhlasí ani veřejnost

S neoplocenými školkami nesouhlasí ani veřejnost. Učitelky podle nich nemají dostatečnou kapacitu na to, aby dohlédly na všechny děti. Navíc by se do areálu školky mohli dostat cizí lidé nebo zvířata.

[chooze:article;value:502694]

"Učitelka přece 24 hodin nebo 12 hodin, co tam je, nemůže hlídat ty děti. To by se děti mohly volně pohybovat, běhat za plotem, běhat tam po trávníku. Je potřeba, aby to bylo oplocené," je přesvědčený jeden z oslovených.

"Co jsme zažili v naší školce, tak kolikrát tam vběhnou i jiná zvířátka, když tam lidi nechají třeba pejska. Někdy se děti bojí těch zvířátek. A hlavně si myslím, že i z důvodu bezpečnosti. Kolikrát tam prochází lidi, jenom jakože projdou přes ten pozemek školky. A nemají tam co dělat," myslí si další.

"Přijde mi to jako naprostý nesmysl vzhledem k tomu, že ve školce učím. Ty děti si tam hrají, řádí a v jednom člověku se to absolutně nedá uhlídat. Takže neoplocená školka mi přijde jako naprostý nesmysl," řekla dotázaná žena.

"Já tam mám dát to dítě s vědomím, že se mu tam půl dne nic nestane, neuteče jim, když půjdou ven si hrát. Když to nebude oplocené, jak je tam ty učitelky pohlídají všechny, když jich tam mají třeba 20?" obává se další člověk.

"Osobně si myslím, že je to úplný nesmysl vzhledem k tomu, že těch učitelek tam není příliš na ty děti," uzavřel poslední dotázaný.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.