Nová výstraha meteorologů: Ke sněžení se přidá náledí, řidiči musí být opatrní

Do Česka začal ze severu proudit studený vzduch, ten přinesl náledí a sníh. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto vydal v úterý varování pro řidiče i chodce, aby byli opatrní, zvážili, zda musí cestovat, případně svým cestám přizpůsobili vybavení. 

"V noci na úterý a v úterý ráno místy napadlo 5 až 15 cm mokrého těžkého sněhu, během dne může místy připadnout kolem 5 cm. Při poklesu teplot pod bod mrazu se bude lokálně vytvářet náledí nebo zmrazky," upozornila meteoroložka Petra Sýkorová.

[chooze:article;value:477882]

Výstrahy platí především pro Čechy a západ Moravy. Na sníh je potřeba si dát pozor ve Středočeském, Jihočeském, Královéhradeckém a Pardubickém kraji a také v Kraji Vysočina v úterý od 11 hodin do 14 hodin. Před náledím pak platí výstraha v Praze, Středočeském, Jihočeském, Libereckém kraji a Kraji Vysočina, a to v noci na středu od úterních 22 hodin do 10 hodin ve středu.

"Očekávají se komplikace především v dopravě nebo zásobování. V případě mokrého sněhu dochází ke škodám na stromech a lesním porostu, drátech elektrického vedení a k výpadkům v energetice. Při cestování proto doporučujeme sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně," dodala meteoroložka Petra Sýkorová.

"Hrozí nebezpečí úrazů v důsledku uklouznutí. Na neošetřených komunikacích hrozí problémy v dopravě a zvýšená nehodovost. Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven," dodává meteoroložka.

Sníh komplikuje dopravu. V kopci u středočeských Votic uvázly kamiony:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.