Nova za 30 let uvedla desítky úspěšných pořadů. Dívaly se na ně miliony Čechů

Televize Nova vtrhla do mediálního světa dravým způsobem, který Česko nikdy nezažilo. "Inspirovali jsme se americkou televizí, místními stanicemi v jednotlivých státech, které byly uvolněnější, méně formální, bezprostřednější," vysvětlil tehdejší ředitel zpravodajství Jan Vávra.

Mnoho lidí z branže dopředu zpochybňovalo možný úspěch s tím, že český divák je jiný. Že se mýlili, se potvrdilo okamžitě. Popularita Televizních novin byla obrovská. Třeba novoroční zprávy v roce 2001 sledovalo téměř 5 milionů diváků. "Stoupali jsme jenom nahoru. Až to dosáhlo těch hodnot kolem 70 procent sledovanosti," vzpomínal Vávra.

Nova jako první vytvořila celorepublikovou síť krajských studií. Umožnilo to rychle pokrýt události z míst, kde žijí čtyři pětiny populace. Studia vyráběla i vlastní zpravodajské pořady a na 5 minut se odpojovala od hlavního vysílaní Novy.

[chooze:article;value:540335]

​První publicistický pořad Novy Občanské judo od roku 1994 řešil problémy obyčejných lidí. Za 17 let vyprodukoval téměř 5 000 reportáží. Na Občanské judo v současnosti navázal pořad Na vaší straně. "Pro mě byla zlomová reportáž, kdy končila lhůta pro nájemníky družstevních bytů, aby si mohli požádat o převod do osobního vlastnictví. A druhý den se stalo, že stály dlouhé fronty na těch družstvech. Bytová družstva nadávala, někteří mě zažalovali, nicméně se ukázalo, že jsme měli pravdu. To byla moc hezká doba," vzpomínala tehdejší moderátorka Občanského juda Pavlína Danková.

Pořad Na vlastní oči. Radek John, Josef Klíma, Standa Motl či Janek Kroupa šlapali na paty zkorumpovaným politikům, zpovídali vrahy i mafiány. A třeba ve speciálu ukázali národu, jak lze snadno vybrat z bankomatu peníze, aniž by o tom banky věděly. Díl vidělo 3,25 milionu diváků. "Vyjely bankovky, prostředek jsem si vzal, ten zbytek zajel zpátky, banka mi to přičetla na účet a mně zbyl ten prostředek. Po té reportáži se všichni nahrnuli k bankomatům a šli to zkoušet. Banky musely udělat nějaký opatření," prozradil trik Jan Kožich, který na chybu přišel.

Nedělní poledne patřilo diskusnímu duelu politiků. Pořad Sedm čili 7 dní moderoval šéf zpravodajství Jan Vávra. "My jsme měli vždycky problém, koho postavit proti Václavu Klausovi, který byl dominantní," popsal Vávra.

Krotit musel třeba i rasistický útok republikána Miroslava Sládka na poslance Pavla Dostála. "V té době to nebylo zdaleka tak skandální, jako to je dneska. Na druhou stranu ten pořad byl postaven na tom, že ti hosté jdou do konfliktu," řekl Vávra.

Gumáci vnesli do politiky satiru. Drahé masky předních politiků se vyráběly v Británii. A smyšlené dialogy loutek někteří nesli s velkou nelibostí. "Trochu jsme přeháněli ty vlastnosti těch politiků. Ale jinak to sedělo. Klaus byl takový ješita, Havel byl trošku nepraktický a nešikovný dobrák. Zeman byl střelec, který byl schopen udělat cokoliv," poznamenal scénárista pořadu David Smoljak.

[chooze:article;value:540177]

V době bez internetu hlas lidu zprostředkovávaly budky s instalovanými kamerami. Lidé se v nich vyjadřovali k nastoleným otázkám. Třeba zda někdy museli podplácet. Jejich výpovědi potom mohli diváci vidět v pořadu Vox populi.

Vladimír Železný byl jako první televizní ředitel v přímém kontaktu s diváky. Avizoval chystané novinky ve vysílání, často glosoval i politické dění, a to až do roku 2003. Po jeho odchodu pořad změnil název na Volejte Novu.

V roce 1998 se zrodil druhý nejúspěšnější diskusní pořad jménem Kotel. Hodně se v něm křičelo, ve stylu římské arény museli politici projevit dost odvahy. 20. května 1998 se na pořad dívalo přes 3,5 milionu lidí.

Do plejády úspěšných pořadů patří i Střepiny, které rozebírají do hloubky témata týdne. 1. prosince 2002 si je pustilo 2,7 milionu diváků.

Na relaci Počasí si Nova dávala vždy záležet. Originalita grafiky byla na svou dobu revoluční. Animovaný tučňák na Mezinárodním festivalu relací počasí v Paříži porazil 70 světových televizí.

Nejsledovanějším dosavadním pořadem TV NOVA byla Miss desetiletí, kterou v roce 1997 sledovalo 5,146 milionu lidí. Podobný úspěch zaznamenaly i komedie Byl jednou jeden polda anebo trilogie Slunce seno.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.