Nová zbraň pro Ukrajinu. Francie uvolní stíhačky, které Kyjevu dlouho odpírala

Zásadní zvýšení podpory Ukrajině, která čelí ruské invazi, oznámil ve čtvrtek francouzský prezident Macron, píše web France 24. "Zítra zahájíme novou spolupráci a oznámíme předání [stíhaček] Mirage 2000," řekl v rozhovoru pro televizi TF1 v době zahájení návštěvy ukrajinského prezidenta Zelenského ve Francii.

S dodáním stíhaček se pojí i výcvik pilotů. Ten by měla taktéž zajistit Francie. "Obvykle potřebujete pět až šest měsíců. Takže do konce roku budou piloti," popsal francouzský prezident. Kolik stíhaček se západoevropská země chystá dodat, ale nespecifikoval.

[chooze:article;value:558433]

Francie přitom až dosud odmítala darovat Ukrajině stíhací letouny s odůvodněním, že Kyjev se musí zaměřit na získání a výcvik pilotů pro letouny F-16, které jsou běžnější než Mirage francouzské zbrojovky Dassault.

Další pomoc slíbil ve výcviku ukrajinských vojáků. Ve Francii by se jich, podle jím nastaveného cíle, mělo přes léto vycvičit až 4 500, uvedl web Politico. "Vždycky jsme měli stejnou filozofii, pomáháme Ukrajincům bojovat," vyslovil se Macron.

[chooze:article;value:558880]

Ukrajinský prezident Francii navštívil při příležitosti oslav výročí Dne D. V pátek ho čekají setkání s francouzskými zbrojaři, měl by vystoupit před tamějším Národním shromážděním a jednat s Macronem.

Velké čtvrteční výročí vylodění v Normandii. Den D rozhodl o budoucnosti Evropy (06/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.