Nová zelená úsporám se mění: Zjednoduší se administrativa a na dotace dosáhnou i mladé rodiny

Minulý rok, poznamenaný energetickou krizí, přinesl enormní zájem o dotace. Částku 19 miliard korun vyčleněnou na financování programu Nová zelená úsporám vyčerpali majitelé rodinných a bytových domů o dva roky dříve, než Ministerstvo životního prostředí původně plánovalo.

"Jen za poslední rok a půl, od října 2021, si o dotaci na úspornější bydlení požádalo rekordních 110 tisíc domácností. To vysoce přesáhlo celkový počet žádostí přijatých za předchozích sedm let fungování programu. Strmě rostoucí zájem se projevil hlavně u opatření s okamžitým efektem, tedy zejména u instalací domácích fotovoltaických elektráren nebo výměn starých kotlů za tepelná čerpadla. Například u fotovoltaiky jsme zaznamenali trojnásobný meziroční nárůst," uvádí ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:496830]

​Inovace programu Nová zelená úsporám se má zaměřit na renovace bytových domů a zpřístupnění programu mladým rodinám. "Připravujeme variantu financování formou záloh, jak je už dnes poskytujeme seniorům a invalidním občanům v NZÚ Light. Umožníme tak čerpat dotace i mladým rodinám, které nemají tolik vlastních úspor, aby například renovovaly dům s pomocí standardní Nové zelené úsporám, ale nesplňují podmínky NZÚ Light," upřesňuje ministr Petr Hladík.

Pro žadatele se navíc zjednoduší proces od podání žádosti k vyplacení dotace, odpadne povinnost předkládat faktury a ve většině případů i projektovou dokumentaci, zmírní se kritéria u vybraných opatření. Dotace na náročnější úpravy domů budou již automaticky navýšeny o podporu projektu.

"Všechny změny, které mají ještě více zjednodušit čerpání dotací v programu Nová zelená úsporám, vítáme. Důležité je ale také zmínit, že vedle zjednodušení administrativy přijde i určité zpřísnění některých podmínek. U novostaveb bude totiž podpora zacílena pouze na nejúspornější budovy. Pokud tedy o stavbě nového domu přemýšlíte, zkonzultujte jeho energetické parametry s odborníky, abyste na dotace dosáhli," radí Jiří Matoušek, člen představenstva společnosti Centropol, a dodává: "Od září bude do dotačního programu zařazena i podpora výměny nejstarších plynových kotlů za tepelná čerpadla."

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.