Nová zelená úsporám se vrací. Lidé si mohou vybírat z několika dotací

"Hlavním cílem Nové zelené úsporám je podpora energetických úspor domácností žijících v rodinných a bytových domech," připomíná ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). "Program jsme rozšířili tak, aby motivoval všechny vlastníky rodinných i bytových domů k renovacím, které jim přinesou významné úspory, zvýší komfort jejich bydlení, přispějí k renovaci bytového fondu a v neposlední řadě se budou podílet na snižování celkové spotřeby energií a produkce emisí skleníkových plynů na celorepublikové úrovni," dodává Hladík.

Standardní Nová zelená úsporám pro rodinné a bytové domy

V portfoliu klasické Nové zelené úsporám (NZÚ) zůstávají všechny položky jako doposud a nemění se ani míra podpory, kdy se až 50 % dotace vyplácí po realizaci příslušného opatření. Významně se navyšuje příspěvek na zateplení, které generuje největší energetické úspory. Beze změn pokračuje příspěvek na instalaci solárních systémů, rozšiřuje se nabídka podporovaných tepelných čerpadel.

Nově je možná výměna starých plynových kotlů za tepelná čerpadla. Zjednoduší se též administrace žádostí, už nebudou vyžadovány účetní doklady a u některých opatření ani projektová dokumentace a energetické hodnocení. U zateplení či nové výstavby zůstává zachována povinnost předkládat projekt, přičemž i nadále bude poskytována finanční podpora na projektovou přípravu.

"Celková rekonstrukce může být velmi nákladná, zaměřte se proto na nejpalčivější problémy a řešte je postupně. Fouká vám do místností, i když máte zavřená okna? Co nejdříve je vyměňte. Chybí vašemu domu zateplení? Pusťte se do něj a pokračujte izolací střechy," vysvětluje Jiří Matoušek, marketingový ředitel a člen představenstva společnosti Centropol.

[chooze:article;value:515868]

Dotační program pro nízkopříjmové domácnosti a seniory Nová zelená úsporám Light

Oproti klasické Nové zelené úsporám nemusí mít žadatelé peníze předem, protože dotaci až 150 tisíc korun dostanou zálohově ještě dříve, než se do stavebních prací pustí. Dotace až do výše 100 % nákladů se vztahuje na zateplení domu včetně výměny oken a vchodových dveří. Dalších 90 tisíc korun mohou žadatelé získat na pořízení termického nebo fotovoltaického systému na ohřev vody.

Ohřev vody fotovoltaikou může dvoučlenné domácnosti přinést roční úsporu na nákladech na energie kolem čtyř tisíc korun, u čtyřčlenné rodiny se může vyšplhat i přes 10 tisíc korun za rok. "Je důležité, aby i nízkopříjmové rodiny a senioři měli možnost pořídit si solární systém. Zákazníkům Centropolu, kteří mají o fotovoltaické elektrárny zájem, jsme u našich partnerů vyjednali zvýhodněné podmínky na jejich pořízení," uvádí Jiří Matoušek.

Zálohová finanční podpora Oprav dům po babičce pro rodinné domy

Parametry podprogramu Oprav dům po babičce jsou v zásadě stejné jako u standardní Nové zelené úsporám. Velkou výhodou je zálohové financování, peníze ale žadatelé dostanou i zpětně. Dotace je primárně určena na zateplení staršího rodinného domu a může dosáhnout až jednoho milionu korun.

Velkou výhodou programu je, že od ledna 2024 získají úspěšní žadatelé možnost čerpat zvýhodněný úvěr od stavebních spořitelen, což jim umožní financovat další stavební práce spojené s rekonstrukcí domu. Program Oprav dům po babičce bude navíc poskytovat bonusy pro rodiny s nezaopatřenými dětmi. Na každé nezaopatřené dítě to bude až 50 000 korun.

"Chceme pomoci primárně rodinám s dětmi, které vlastní starší dům, a to bez ohledu na to, zda ho koupily, zdědily nebo získaly v rodině. Tyto domácnosti často nemají dostatek úspor na větší opravy, proto nedosáhnou na standardní Novou zelenou úsporám, ale nesplňují ani podmínky NZÚ Light, a jejich bydlení v nezatepleném domě proto může být velmi nákladné," vysvětluje ministr Hladík.

[chooze:article;value:515063]

​Zálohová dotace pro bytové domy, společenství vlastníků a bytová družstva

Důvodem odkladu renovací bytových domů často bývá náročný schvalovací proces samotných úprav, jejich rozpočtu či případného úvěru na jejich financování. Obvykle je potřebný souhlas všech vlastníků bytů či družstevního podílu nebo alespoň jejich většiny. S tím může být problém zejména v případě, kdy majitelé bytů patří k nízkopříjmovým domácnostem a navýšení příspěvků do fondu oprav za účelem renovace domu je existenčně ohrožuje. Dotace je proto nastavena tak, aby domácnostem s nižšími příjmy nebylo nutné platby do fondu oprav výrazně navyšovat.

Společenství vlastníků bytových jednotek nebo bytové družstvo ve své žádosti o dotaci na rekonstrukci domu doloží počet vlastníků, jejichž domácnosti splňují podmínky nízkopříjmovosti, a počet sociálních bytů. Investiční podpora bude navýšena o bonus, který může dosáhnout částky až 150 tisíc korun za každou nízkopříjmovou domácnost či sociální byt. Výše bonusu závisí na rozsahu realizovaného zateplení a na podlahové ploše těchto bytů.

Finance na renovaci obecních bytových domů

Vlastníci bytových domů z řad obcí, příspěvkových organizací, škol, veřejné správy, nadací apod. mohou žádat o podporu všech typů úsporných opatření a stejně jako ostatní žadatelé nemusejí předkládat účetní doklady.

Dotace na zateplení až milion korun. Ministr Hladík odpověděl na otázky ohledně nového programu (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.