Nováčci i zkušení europoslanci. Do Bruselu míří těchto 21 politiků

[chooze:gallery;value:36162]

​Vítězné hnutí ANO si oproti minulým volbám polepšilo o jednoho europoslance a bude mít nově sedm zástupců. Stranu budou v Evropském parlamentu reprezentovat Klára Dostálová, Jaroslava Jermanová Pokorná, Jaroslav Bžoch, Ondřej Knotek, Martin Hlaváček, Jana Nagyová a Ondřej Kovařík, oznámil Český statistický úřad (ČSÚ).

Druhé místo obsadila koalice SPOLU, která získala šest europoslanců. Do Bruselu konkrétně zamíří za ODS Alexandr Vondra, Veronika Vrecionová a Ondřej Krutílek, za TOP 09 Luděk Niedermayer a Ondřej Kolář a za KDU-ČSL zůstane v europarlamentu Tomáš Zdechovský. Dosud měla ODS čtyři europoslance a TOP 09 a KDU-ČSL každá po dvou zástupcích. 

Výrazným úspěchem volby skončily pro koalici Přísahy a Motoristů, která dosud své zástupce v Evropském parlamentu neměla. Za tuto koalici do Bruselu zamíří Filip Turek a Nikola Bartůšek, z nichž každý reprezentuje jednu ze stran. 

Čtvrté místo vybojovala koalice STAČILO!. V europarlamentu tak zůstává Kateřina Konečná (KSČM) a doprovodí ji Ondřej Dostál (SD-SN). Na pátém místě skončilo STAN, které si polepšilo o jednoho europoslance. Do Evropského parlamentu nově vyšlou Danuši Nerudovou a Jana Farského.

[chooze:article;value:559262]

​Za Piráty v Bruselu zůstane pouze Markéta Gregorová, která z druhého místa přeskočila lídra kandidátky Marcela Kolaju. Dosud měli Piráti tři zástupce. Jeden europoslanec zůstane také SPD. Bude jím opět Ivan David, který stejně jako u Pirátů z druhého místa přeskočil prvního na kandidátce Petra Macha.

Své mandáty pak neobhájili celkem čtyři europoslanci – Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), Marcel Kolaja (Piráti), Mikuláš Peksa (Piráti) a Hynek Blaško (ALIANCE ZA NEZÁVISLOST ČR), který v roce 2019 kandidoval za SPD. Z hnutí ale v roce 2022 vystoupil.

Češi kroužkovali

Čeští voliči poměrně rádi využívají možnosti kroužkovat. Nejvíce preferenčních hlasů letos získala Klára Dostálová z ANO (171 142), Filip Turek z Motoristů (152 196), Alexandr Vondra z ODS (118 492), Kateřina Konečná z KSČM (115 386) a Luděk Niedermayer z TOP 09 (88 631). Jedním z největších skokanů byl letos Mikuláš Ferjenčík (Piráti), který si polepšil z 12. na 4. místo. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.