Nové ceny energií a změna příspěvku od státu. Přehled, co bude od dubna jinak

Změny v povinném ručení

Od 1. dubna 2024 začínají platit změny v povinném ručení. Nově ho musí mít lidé i na elektrokoloběžky nebo třeba zahradní traktory. Mění se také podmínky při sjednávání pojistek a zvyšují se limity pro spodní hranici maximálního plnění.

Další změnou je, že už není potřeba vozit v autě tzv. zelenou kartu. Také už nejde sjednat povinné ručení a zaplatit ho do sjednaného termínu. Nové povinné ručení budete muset uhradit ihned. Podrobně popsané novinky najdete v tomto článku na TN.cz

Zdražení tabáku

Milovníky tabáku datum 1. dubna 2024 příliš nepotěší. Definitivně totiž začíná platit nová spotřební daň z tabáku. Dubnová změna se týká především ostatních tabákových výrobků (např. žvýkací a šňupací tabák) a výrobků souvisejících s tabákovými výrobky (náplně do e-cigaret, nikotinové sáčky a ostatní nikotinové výrobky).

Změna sice platí od 1. ledna, ale dosud trvalo tříměsíční přechodné období. "Doprodej zboží, které v ČR dosud spotřební dani nepodléhalo, je však možný po dalších šest měsíců, tedy do konce září 2024, kdy byl obchodníkům ponechán časový prostor pro přechod na novou právní úpravu," uvedlo ministerstvo financí

[chooze:article;value:547049]

​​Navýšení sazeb se letos samozřejmě dotklo i tradičních tabákových výrobků (tj. cigarety, tabák ke kouření, doutníky, cigarillos), kde vzrostla spotřební daň o 10 %. Toto navýšení platí již od 1. února 2024, ale i zde platí přechodné tříměsíční období. 

Snížení ceny elektřiny a plynu

Společnost ČEZ od dubna zlevňuje ceny elektřiny a plynu s fixací. Proti dosavadnímu ceníku mají ceny klesat o stovky korun měsíčně. "Na roční fixaci elektřiny mohou zákazníci ušetřit v průměru u elektřiny téměř 1 370 korun a u plynu přes 3 400 korun," uvedla společnost na svých stránkách. Snížení cen chystají i další firmy.

Zápisy do škol

Od 1. do 30. dubna proběhnou zápisy do prvních tříd základních škol. Přesný termín si školy a jejich zřizovatelé stanovují sami.

Přijímací zkoušky

V dubnu se koná také jednotná přijímací zkouška na střední školy a gymnázia. První řádný termín u čtyřletých oborů a nástavbového studia letos připadá na 12. dubna, druhý na 15. dubna. U šestiletých a osmiletých gymnázií je první zkouška 16. dubna, o den později se koná druhý řádný termín. 

Zimní pneumatiky

Od listopadu až do konce března platí pro řidiče povinnost mít zimní pneumatiky, pokud je na silnicích led, námraza nebo souvislá vrstva sněhu. Od 1. dubna již tato povinnost neplatí. Řidiči tak mohou bez starostí přezout svá vozidla na letní pneumatiky. 

Památková sezóna

V dubnu se naplno rozjede památková sezóna po celé České republice. Většina hradů a zámků letos sice otevřela své brány už před Velikonocemi, ale na některá místa je potřeba počkat právě až do dubna.

Již v prvním dubnovém týdnu si budou návštěvníci moci prohlédnout například zrekonstruovanou reprezentativní ostravskou Grossmannovu vilu. V dubnu se má pro veřejnost otevřít také volnočasová zóna s občerstvením kolem takzvaného čapadla v Praze u Hollaru.

Do konce měsíce by se měl ještě otevřít památník holokaustu Romů a Sintů v Letech na Písecku. Původní termín byl přitom již na začátku února. Stavební práce ale negativně ovlivnilo například objevení skalního podloží nebo zvýšená hladina spodní vody.

Podpora zaměstnávání osob se zdravotním postižením

Vláda v březnu schválila zvýšení příspěvku na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Maximální částka příspěvku 14 200 korun se od dubna zvýší o 1 500 korun, čímž nově dosáhne 15 700 Kč.

[chooze:article;value:548346]

​"Lze očekávat, že zvýšení maximální částky příspěvku bude mít pozitivní dopad nejen na zachování dosavadních pracovních míst pro osoby se zdravotním postižením na chráněném trhu práce, ale také bude působit jako motivační prvek pro zaměstnavatele, aby vytvářeli další pracovní místa vhodná pro tyto osoby," řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Dražší parkování v Praze

Na Břevnově a ve Vokovicích v Praze 6 řidiči od začátku dubna nově zaplatí za návštěvnické parkování v zónách placeného stání 40 korun za hodinu. Dosud řidiči ve fialových zónách platili podle místa v rozpětí od 20 do 40 korun, radnice cenu nyní sjednotí.

Blíží se změny v povinném ručení. Novinky se dotknou každého řidiče:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.