Nově objeveného hada pojmenovali po herci. Jeho jméno nese i pavouk a mravenec

Tachymenoides harrisonfordi je štíhlý had, který v dospělosti může měřit přibližně až 40 centimetrů. Pro člověka navíc není nebezpečný, píše portál Sky News.

"Pro biologa je popis nového druhu a jeho zveřejnění pod novým jménem jednou z nejdůležitějších činností během krize biologické rozmanitosti," radoval se vedoucí projektu Edgar Lehr. Hada našli výzkumníci ze Spojených států amerických, Německa a Peru v roce 2022 v Andách, informoval portál Deutsche Welle.

[chooze:article;value:505397]

Vědci se následně rozhodli plaza pojmenovat po Harrisonu Fordovi. Chtěli jej právě tímto způsobem ocenit za jeho práci v oblasti ochrany životního prostředí. Herec je členem představenstva neziskové organizace Conservation International (CI). Ta se zaměřuje na ochranu oceánů, lesů a dalších ekosystémů.

Po Fordovi je přitom už pojmenován druh pavouka (Calponia harrisonfordi) a mravence (Pheidole harrisonfordi), jak upozornil portál BBC. "Vědci po mě neustále pojmenovávají zvířátka, ale vždy jsou to ta, která děsí děti. Nechápu to. Svůj volný čas přitom trávím vyšíváním a zpíváním ukolébavek svým rostlinám bazalky, aby se v noci nebály," řekl herec.

Harrison Ford se proslavil rolí archeologa Indiana Jonese. Ten má z hadů obrovský strach. Samotný herec ale uvedl, že je má ve skutečnosti rád. "Ten had má oči, ve kterých se můžete utopit. A většinu dne tráví sluněním u kaluže se špinavou vodou. Pravděpodobně bychom si rozuměli na začátku 60. let," vtipkoval Ford.

Z nově popsaného druhu hada má radost. "Je to připomínka toho, že se máme stále co učit o našem divokém světě. A že lidé jsou jednou malou částí neuvěřitelně rozsáhlé biosféry," doplnil.

Nový objev v říši zvířat: Muž našel dvouhlavého hada (5/2021):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.