Nové ohnisko ptačí chřipky. V Lánech utratí přes 10 tisíc kachen

V Lánech na Kladensku ve Středočeském kraji potvrdili veterináři nové ohnisko ptačí chřipky. V letošním roce jde již o jedenácté potvrzené místo s výskytem.

Chovatel původně nahlásil tamní veterinární správě úhyn 103 kachen z komerčního chovu. V hospodářství se ale nachází více než 10 tisíc kusů.

"Veterinární inspektoři v chovu odebrali vzorky a poslali je do Státního veterinárního ústavu Praha na vyšetření, které posléze potvrdilo ptačí chřipku subtypu H5N1," informovala Státní veterinární správa.

[chooze:article;value:486538]

​Hospodářství v současnosti přijalo opatření, které má zamezit šíření nákazy. Všech deset tisíc kachen ale musí být utraceno. "Kolem ohniska budou vymezena ochranná pásma a v nich přijata mimořádná veterinární opatření," dodali veterináři.

Ohniska ptačí chřipky byla letos potvrzena už v několika krajích. Veterináři identifikovali ohniska v Královéhradeckém, Středočeském, Jihočeském i Ústeckém kraji.

V minulém roce se v Česku objevilo 20 ohnisek nákazy. Na konci roku se potvrdilo doposud největší ohnisko nákazy, a to v Brodu nad Tichou na Tachovsku. Tamní veterináři museli utratit téměř 750 tisíc nosnic.

[chooze:gallery;value:30126]

Ptačí chřipka se stále šíří. Izolované slepice přestávají snášet vejce:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.