Nové řešení nedostatku léků. Válek chce v Česku obnovit výrobu penicilinu

Česká republika se již několik měsíců potýká s nedostatkem některých druhů antibiotik, včetně penicilinu. Válek České televizi řekl, že obnovení domácí výroby tohoto léku by mohlo přispět k řešení této situace.

"Pevně věřím, že v průběhu příštího roku budu moct informovat pana premiéra, ministra obchodu a vládu o tom, že jednání byla úspěšná a během roku, roku a půl se tady spustí výroba těchto léků," prohlásil Válek.

"Probíhají extrémně úspěšná jednání s několika držiteli licencí a s několika místy, kde jsou výrobní kapacity v České republice," sdělil. 

[chooze:article;value:521846]

Nově jmenovaná ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Kateřina Podrazilová dostala od ministra zdravotnictví půlroční lhůtu na zlepšení dostupnosti léků v České republice. 

Válek v neděli zároveň informoval, že hodlá s poslancem Vítem Kaňkovským (KDU-ČSL) předložit novelu zákoníku práce. Ta by měla zrušit navýšení přesčasů pro lékaře, které prošlo v poslední novele. Platit by měl zákon od ledna. Maximum dobrovolné přesčasové práce by tak nadále měl zůstat na 416 hodinách.

Covid se vrací do hry. Povinné respirátory ani karantény ale nehrozí, tvrdí Válek (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.