Novela má vyřešit nedostatek léků. Opozice k ní ale má řadu výtek

Některé léky chybí i několik měsíců. "Chybí některá penicilinová antibiotika, chybí antibiotické nosní kapky, některé oční kapky. V naprosté většině však lékárník pacientovi dokáže zajistit alternativní léčbu," sdělila mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová.

Právě proti tomu vyrazilo do boje ministerstvo zdravotnictví. Podle novely zákona budou muset nově výrobci léků udržovat zásoby alespoň na dva měsíce.

[chooze:article;value:518923]

"Jedná se opravdu o nejzásadnější novelu zákona o léčivech. Novela je systémové řešení toho, co tu od konce loňského roku řešíme, tedy nebývale rozsáhlých výpadků v dodávkách léčiv," řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Jenže opozice má k novele řadu výtek. A to i přes to, že souhlasí, že nedostatek léků je potřeba vyřešit akutně. "Novela neřeší například ani volně prodejné léky, kterých je kritický nedostatek, a tato novela neřeší ani to, že některá léčiva prostě nelze skladovat," prohlásila místopředsedkyně sněmovního výboru pro zdravotnictví Karla Maříková (SPD).

[chooze:article;value:516657]

Novela připravila změny i pro téměř 2 500 lékáren, které v České republice jsou. Ty nově budou muset hlásit, kolik léků s omezenou dostupností mají na skladě. Většina z nich to prý ale už nyní Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv hlásí.

Kromě českých politiků se do boje s nedostatkem léků letos pustila i Evropská komise. Ta navrhuje například to, aby firmy musely povinně hlásit, že nějakého léčiva hrozí nedostatek.

Ráda by také urychlila schvalovací procesy nových léků a motivovala firmy vyrábět v evropské sedmadvacítce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.