Novela měnící zdravotní pojištění je na spadnutí. Pomůže cizincům v Česku

Politici, pojišťovny i samotní klienti už dlouho kritizují, že v Česku funguje monopolní postavení jedné pojišťovny. Pojištění by cizincům od letoška měly nabízet i další pojišťovny.

Novela zákona má umožnit cizincům vypovědět smlouvu s PVZP do tří měsíců a poté si vybrat pojišťovnu dle svého výběru. "Věříme tomu, že konkurence mezi pojišťovnami povede k rozumné ceně za pojištění, takže to samozřejmě pro ně může být výhoda," vyjádřil se místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Tom Philipp (KDU-ČSL). 

Monopol měl odstranit z trhu nekalé praktiky, které měli na svědomí někteří další zprostředkovatelé pojištění. Novela zákona teď počítá se vznikem registru, který má spravovat Česká kancelář pojistitelů.

[chooze:article;value:476949]

​"Klienti, kteří chtějí mít ve svém pojištění prevenci a skutečnou úhradu, u nás předpokládám zůstanou. Pro ně se nic nemění. My nebudeme rozhodně ani produkt zlevňovat, ani ho znekvalitňovat," sdělila místopředsedkyně PVZP Hana Trsková. 

Monopolní postavení dceřiné společnosti VZP přijali zákonodárci před skoro dvěma lety na návrh poslanců hnutí ANO, a to i přes nesouhlas některých stranických kolegů včetně tehdejších ministrů. Poslanci Miloslav Janulík a Věra Adámková, kteří za prosazením zákona stojí, sedí ve správní radě VZP.

"Upravoval pojištění cizinců, a to proto, že byly velké nedobytné pohledávky za provedenou zdravotní péči. Trpěly tady zdravotnická zařízení, která provedla zdravotnická ošetření, ale byla zcela neschopná vymoci si své peníze. Trpěli ale i cizinci," nechala se slyšet Adámková. 

Monopolní postavení pojišťovny znamenalo příjem okolo 800 milionů ročně.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.