Novela zákoníku práce komplikuje práci hasičům. Ministerstvo chystá výjimku

Výpovědi dostali třeba dobrovolní hasiči v Mimoni nebo v Novém Boru. Smlouvy měli uzavřené s radnicemi, jenže nikdo nevěděl, jak hasičům práci plánovat. "My bychom jim museli plánovat práci na 30 dní dopředu, a to v tuhle chvíli není možný," řekl starosta Nového Boru Jaromír Dvořák (SLK).

Za dobrovolné hasiče se postavili profesionální hasiči. "Jednotky JPOII jsou pro nás klíčové. V případě, že by byla ohrožena akceschopnost JPOII, celý systém vlastně padá a nebude možné zabezpečit celou bezpečnost v rámci České republiky jednotkami požární ochrany," řekl ředitel HZS Libereckého kraje Han Hadrbolec.

Ministerstva se chvíli dohadovala, kdo za neaplikovatelný zákon může. Na to už ale není čas a hledá se rychlé řešení. "Sešli jsme se ještě před Vánoci s kolegy z ministerstva vnitra a společně jsme našli způsob, který umožní hasičům pracovat bez toho, aniž by museli řešit předvídatelnost svých zásahů," uvedla mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Procházková.

[chooze:article;value:533403]

​V Senátu leží novela zákona o požární ochraně a tam pravděpodobně bude pozměňovací návrh zařazen. Dobrovolní hasiči dohodu obou ministerstev vítají. Teď si přejí jediné – aby výjimka ze zákona prošla oběma komorami Parlamentu co nejdříve.

"Jsme rádi, že ta ministerstva, i když podle nás dost pozdě, s tím začínají něco dělat," řekl velitel SDH Mimoň Jaromír Plíva. Ministerstva se hrozícím kolapsem hasičů začala zabývat hned po sérii reportáží TV Nova v polovině prosince.

"My jsme rádi, děkujeme vám jako TV Nova. Je to velká pomoc. Opadne práce pro hasiče s papírováním, který mají dělat města, ne my. Pro nás by to bylo kopa práce navíc," dodal velitel SDH Nový Bor Josef Kočí. Výjimka by mohla začít platit v prvním čtvrtletí příštího roku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.