Novela zákoníku práce znervózňuje další profese. Radnice jsou bezradné

Uklízečka v důchodu Marie Dudášová si přivydělávala ve dvou firmách. Teď čeká, zda se jim vůbec vyplatí. "Jsem v nejistotě a nevím, jak to bude dál," smutní. Například liberecký magistrát aktuálně přehodnocuje kolem zhruba stovky smluv. S některými si poradí, ale další budou pro něj představovat velký problém.   

Týká se to i najímání kreativců na realizaci projektů dotovaných z Evropské unie. "Jsou to velmi expertní činnosti. Spoustu času strávíme nad tím, kdy pro nás budou moci pracovat," říká tajemník libereckého magistrátu Martin Čech. Třeba to, jak naplánovat práci smutečním řečníkům v krematoriu, si neumějí v praxi představit. Jde totiž většinou o nasmlouvané herce z divadel nebo seniory. "Určitě se nedá naplánovat smuteční řeč dopředu," podotýká divadelní herečka a smuteční řečnice Jana Hejret Vojtková. 

[chooze:article;value:533398]

​Úředníci si stěžují i na nárůst byrokracie. "To, co jsme dříve zvládli na jednu A4 papíru, teď bude na nějaký stoh asi 20 papírů, tak abychom splnili všechno, co po nás zákon vyžaduje," podotýká Čech. Novela nařizuje plánování práce na měsíc dopředu. To způsobí problémy třeba i zemědělcům při sklizních. "Jsme závislí na počasí, to znamená, že se ta práce přeruší. Může se přerušit na 14 dnů, na tři neděle. Budou se vymýšlet různé kličky," sdělil předseda regionální rady Libereckého kraje Robert Erlebach. 

Před zákonem varují někteří ekonomové. "Dotkne se to nárazových prací, kde nejde dopředu plánovat pracovní dobu. Pak se mohou překlápět do šedé ekonomiky," doplňuje hlavní ekonom BH Securities a poradce premiéra Štěpán Křeček. "Současný stav dohod o provedení práce určitě nebyl ideální, nicméně nový stav pravděpodobně také nebude ideální," říká. Podle ekonomů dohody o provedení práce poskytuje v Česku 93 procent zaměstnavatelů.  

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.