Novela zbraňového zákona: Vypadáte divně? Policie vám zabaví zbraň

Novelu o zbraních vláda schválila a mohla by tak platit už od letošního července, pokud úspěšně projde celým legislativním procesem.

"Aby novela nabyla účinnosti co nejdříve, ideálně už od 1. července 2024, navrhlo ministerstvo vnitra, aby Poslanecká sněmovna schválila návrh už v prvním čtení. Obě ustanovení jsou přímo převzata z už schváleného nového zákona o zbraních a střelivu a jediná změna tak je, že tato zásadní opatření budou platit dříve," informoval mluvčí vlády Adam Rözler.

"Novela zahrnuje povinnost prodejců hlásit podezřelé nákupy a také umožňuje policii, aby preventivně zabavila zbraně držitelům zbrojních průkazů ve chvíli, kdy je na to upozorní orgán veřejné moci," přiblížil poslanec Petr Letocha pro TN Live.

Jak Letocha dále vysvětlil, prodejce má v tuto chvíli k dispozici software, kde se zobrazuje takzvaná červená dlaždice: "Na ní má také nějakým způsobem naznačeno, čeho by si měl při tom prodeji všímat. A pokud získá dojem, že ten prodej je skutečně podezřelý, tak potom by měl tento prodejce upozornit policii, která se této věci ujme a začne ji vyšetřovat".

Podezření může vyvolat například nestandardní nákup munice, pokud třeba chybí povolení, ale také chování zákazníka. "Je to skutečně na tom prodejci, co vyhodnotí jako podezřelý nákup, a očekáváme, že člověk, který má licenci na prodej zbraní, tak má nějakou zkušenost a ví, kdy je ten prodej zbraní podezřelý a kdy není," dodal Letocha. Stejná povinnost bude platit pro majitele střelnic.

[chooze:article;value:536473]

Druhou změnou je právo policie preventivně zabavit zbraň, pokud je na to upozorní orgán veřejné moci. "Můžeme si představit, že to bude ředitel základní školy, vysoké školy nebo starosta města. V podstatě budou mít možnost na základě toho, jakým způsobem znají ty lidi, jak se chovají, případně jak dochází ke změnám chování, ať už ve škole nebo ve veřejném prostoru, tak na to budou moci upozornit," uvedl Letocha.

"Stejně tak policie monitoruje sociální sítě. Ve chvíli, kdy se na sociálních sítích někdo bude projevovat tak, že by to mohlo vzbudit podezření, že by mohl být hrozbou pro společnost, tak i v tomto případě policie může zjistit, zda tento člověk je nebo není držitelem zbrojního oprávnění," doplnil Letocha. Naopak se nepočítá s plošnými psychotesty.

V Česku je více než milion registrovaných zbraní. Od začátku války na Ukrajině se zájem zvyšuje. Na celý rozhovor s Petrem Letochou se můžete podívat pod titulkem článku.

Tématu se věnovala i reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.