Novinářka natočila poslední video Navalného. V Rusku pro ni začalo peklo

Ruské úřady zadržely ve středu večer novinářku Antoninu Favorskou. Je jednou ze šesti ruských nezávislých novinářů, které tento měsíc zadržely úřady pro různé důvody, píše portál Novaja Gazeta.

Favorskaja je autorkou posledního známého videa, na kterém je opoziční politik Alexej Navalnyj ještě naživu. Navalnyj zemřel 16. února v trestanecké kolonii Polární vlk na Sibiři. Okolo jeho smrti panují nejasnosti, zejména i kvůli prodlevám, které provázely vydání tělo politika rodině.

[chooze:article;value:544224]

​Favorskaja už tento měsíc jednou zadržená byla. Policie ji zatkla 17. března kvůli pietě za Navalného, kdy na jeho hrob přišla položit květiny. V policejní cele tehdy strávila deset dní, údajně za neuposlechnutí příkazů policie.

Oficiálním důvodem pro poslední zadržení Favorské je podpora extremistických organizací. Mezi ně ruské úřady řadí i Navalného protikorupční hnutí. Policisté také prohledali byt novinářky i jejích rodičů.

Kromě Favorské zadržely úřady i další ruské novináře. Alexandra Astachová a Anastasia Musatová byly krátce zadrženy poté, co navštívily Favorskou v její cele. Jekatěrina Anikievičová ze SOTAvision a Konstantin Jarov z RusNews zase byli začteni poté, co informovali o prohledání bytu Favorské, píše portál Guardian.

Lidé v Moskvě stáli frontu, aby se dostali k hrobu Navalného. Dohlížela na ně policie (3. 3. 2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.