Novinky u daně z nemovitosti. Některá města ji zvedají, jiná zůstávají na svém

Zvýšení daně z nemovitosti se dotkne prakticky všech. Stát mění a zvyšuje základní koeficient této daně, další změny pak ale mohou udělat i obce a města.

Zatímco v předchozích letech měnilo své koeficienty jen několik okresních měst, tak pro tento rok tak učinila dokonce desítka z nich. Místní koeficient se zvýší na 1,5 například v Jihlavě. Základní koeficient se zároveň sjednotí pro všechny městské části na 4,5.

Základní koeficienty daně z nemovitostí jsou navrženy tak, aby odrážely různé charakteristiky a podmínky v daném městě jako jsou ceny nemovitostí, míra zastavěnosti nebo počet obyvatel. Naopak místní koeficient odráží charakteristiky jednotlivých lokalit jako je přítomnost veřejné dopravy, blízkost parků nebo historická hodnota.

[chooze:article;value:537406]

​Některá města pak zvýší daň z nemovitostí jen ve vybraných lokalitách. Například Ostrava zavedla místní koeficient 1,7 pro oblasti určené pro těžký průmysl. V Chebu zvýšili místní koeficient pro logistické a výrobní haly v průmyslových zónách a komerční nemovitosti v lokalitě Svatý Kříž.

Naproti tomu jen o 45 kilometrů dál v Karlových Varech se zvyšovat koeficient vůbec nechystají. Vedení města prý nechce ještě více zatěžovat rodinné rozpočty.

K dani z nemovitosti se vyjádřil starosta obce Vestec Tibor Švec:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.