Novorozeně z trosek už má nové rodiče. Adoptovat ho chtěly tisíce lidí

Narodila se přímo během jedné z největších tragédií poslední doby a jen zázrakem přežila. Osud holčičky pojmenované Aya (v překladu znamení od Boha neboli zázrak) dojal celý svět. Lidé z různých koutů planety se ozývali, že by měli zájem dívenku adoptovat, uvedla stanice BBC.

Ředitel nemocnice, ve které Aya leží, Khalid Attiah uvedl, že přímo jemu volaly desítky zájemců. Všechny ale odmítl. "Nikomu teď nedovolím, aby ji adoptoval. Dokud se nevrátí její vzdálená rodina, tak s ní zacházím jako s vlastní," řekl Attiah, který má jen o čtyři měsíce starší dceru, než je Aya. Právě jeho manželka se dočasně ujala kojení osiřelé dívenky.

[chooze:article;value:489240]

​Na holčičku mezitím čekají její příbuzní. Až bude propuštěna z nemocnice, tak si ji do péče vezme strýc jejího otce, uvedla agentura AP. Jedenáctičlenná rodina prastrýce holčičky nyní žije ve stanu, protože také jejich dům se kvůli zemětřesení zřítil. 

Aya není jediná

Případů osiřelých dětí bude v Turecku a Sýrii přibývat. Turecké ministerstvo pro rodinu a sociální služby už vyzvalo potenciální pěstounské rodiny, aby podaly žádosti. O děti, jejichž rodiny nebo příbuzné nebylo zatím možné najít, se v současné době starají státní instituce. Jejich zaměstnanci je dočasně umístili do registrovaných pěstounských rodin.

Agentura UNICEF uvedla, že v současnosti monitoruje děti, jejichž rodiče jsou pohřešovaní nebo mrtví, a poskytuje jim jídlo, oblečení a léky. Koordinuje také činnost s nemocnicemi, aby vystopovala členy širší rodiny, kteří by se o tyto děti mohli postarat.

Podívejte se, jak se malé holčičce daří:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.