Novou osu zla tvoří Rusko, Čína a Írán. Bezpečnost světa je v sázce, říká expert

Svět má novou osu zla. Podle australského politologa Nicka Catera nejvíc ohrožují globální bezpečnost Rusko, Čína a Írán. Upozornil na to portál Sky News.

Catera ke změně výčtu zemí, které staví pokračování fungování světa tak, jak ho známe, v sázku, vyburcovalo stupňování útoků v Rudém moři. Těch se dopouštějí hútijští rebelové podporovaní Teheránem.

USA už kvůli finanční podpoře teroristických buněk uvalily sankce na íránského finančníka a dvě společnosti. "Jsou samozřejmě velmi dobře vybavení. Vydatně jim pomáhá Írán a nepřímo také Čína a Rusko," řekl Cater.

[chooze:article;value:534826]

"Toto je současná osa zla. Aby Richard Marles (australský ministr obrany, pozn. red.) prohlašoval, že to není naše věc, že tam nemůžeme posílat válečné lodě, protože je potřebujeme k řešení problémů v našem regionu – nezlobte se na mě, ale tohle je otázka globální bezpečnosti, která je v sázce," pokračoval expert.

Rusko se na západním sankčním seznamu vyskytuje od rozpoutání války na Ukrajině nejhojněji. Čína je zase pod drobnohledem kvůli Tchaj-wanu, tiché podpoře Moskvy a obchodním sporům s USA a Evropou, připomíná list The Conversation.

Termín osa zla použil poprvé tehdejší americký prezident George Bush mladší v lednu 2002, čtyři měsíce od teroristického útoku na Dvojčata v New Yorku. Tehdy jmenoval Irák, Írán a Severní Koreu. Později se seznam rozrostl o Kubu, Libyi a Sýrii. Libye a Irák z něj záhy vypadly.

Záhadný otok na Putinově tváři vzbuzuje dohady. Rozvířil spekulace o jeho zdraví (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.