Nový cíl pro Ukrajinu. Po tancích touží po letadlech. Západ má obavy, tvrdí experti

S jídlem roste chuť. Dlouhé měsíce se spekulovalo o dodávkách západních tanků pro Ukrajinu. Teprve ve středu oznámilo Německo s USA dodávku jednatřiceti abramsů a čtrnácti leopardů. Proč to po dlouhém vyčkávání šlo najednou tak rychle? Podle vojenského analytika Jiřího Vojáčka je za tím hlavně zastavení ukrajinského postupu po tom, co Rusové provedli částečnou mobilizaci a i za cenu velkých ztrát se jim podařilo frontu stabilizovat, respektive na některých místech přejít do protiútoku.

Pravděpodobně kvůli tomu také přišla znovu na přetřes žádost Ukrajiny o moderní západní letadla, o která Kyjev prosí v podstatě od začátku války. Otázka jejich poskytnutí však zůstává mnohem citlivější. Na rozdíl od tanků jsou totiž schopné zaútočit přímo na ruském území.

[chooze:article;value:486394]

​A přesně z takové varianty má Západ velké obavy. Případné údery Kyjeva za hranicemi Ukrajiny by totiž mohly vést k velké eskalaci konfliktu, jakou si možná ani nedovedeme představit.

"Debata o tom, jestli Ukrajině dodat moderní spojenecké stíhačky nebo ty starší ruské, které jsou ve světě k mání, se vede od začátku ruské invaze. Zatím v této oblasti k žádnému velkému pokroku nedošlo," vysvětluje pro TN.cz exministr zahraničí Tomáš Petříček.

Jiří Vojáček se proto domnívá, že ze starších strojů jsou pro NATO akceptovatelné hlavně stíhačky F-16, které jsou lehčí než F-15, unesou méně munice a mají také mnohem kratší dolet. Kyjev by s nimi proto nemohl efektivně operovat hluboko v týlu nepřítele. Právě o tyto dva typy si Ukrajinci říkali nejčastěji.

[chooze:article;value:476416]

​V dohledné době bude stroje F-16 vyřazovat – kromě mnoha dalších zemí – také Nizozemsko, které má k dispozici čtyřicet těchto modernizovaných letadel a přechází na novější F-35.

Holandský ministr zahraničí Wopke Hoekstra minulý týden řekl v nizozemském parlamentu, že jeho kabinet se nebude zdráhat, pokud o pomoc Kyjev požádá, stíhačky poskytnout. "Jsme otevření, neexistují žádná tabu," uvedl.

Podle webu Politico by ale Ukrajina měla například problém s nedostatečně dlouhými vzletovými drahami pro americké stíhačky. Uvedený web také cituje Justina Bronka z britského think-tanku RUSI. Ten se domnívá, že by pro Kyjev byly přijatelnější stroje F-18 či gripeny, protože mají menší nároky na délku ranvejí.

Již loni v červenci schválila Sněmovna reprezentantů v USA poskytnutí jedné stovky milionů dolarů (přes dvě miliardy korun) na výcvik ukrajinských pilotů pro létání na amerických strojích.

[chooze:article;value:467816]

​To nasvědčuje, že Spojené státy o poskytnutí svých stíhaček uvažují již delší dobu. "Objevily se zprávy, že se ukrajinští piloti už v USA cvičí. Američané ale následně tyto spekulace vyvrátili," upozorňuje Vojáček.

"Ukrajinci žádají o západní stíhačky už od loňského března. Jsou pro ně důležité, protože o část svých letadel přišli. Nemají s čím létat. Vlastní MiGy-29 a obstarožní Su-27," říká odborník. "Hodně se spekulovalo o poskytnutí dalších MiGů-29 z Polska, Slovenska a dalších zemí. Dodání těchto strojů se ale zatím nepotvrdilo. Pokud se však NATO rozhodne, tak jich bude k dispozici jen v Evropě 50 – 60," uvádí Vojáček. Polský dziennik.pl nicméně informoval, že už loni na jaře dodala Varšava Kyjevu části svých MiGů ve formě samostatných trupů či křídel.

Váhání Západu by podle Vojáčka mohl utnout poslední vývoj na bojištích. "Ukrajina od ruské mobilizace nevyhrává. Na některých místech fronty mají Rusové i desetinásobnou početní převahu a všechno válcují," dodává odborník.    

 Stíhačky F-35 hlásí další technický problém. 500 strojů nesmí létat:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.