Nový děsivý příznak covidu-19. Žena nepoznala obličej vlastního otce

Annie (28) pracovala na zákaznické lince a byla na částečný úvazek i portrétistkou. To vše až do doby, kdy se nakazila koronavirem. A s příznaky nemoci se potýká i dlouhé měsíce po jejím prodělání. Jedním z nich je prosopagnosie, takzvaná obličejová slepota, uvedl web NY Post.

Člověk, který touto poruchou trpí, není schopen rozpoznávat obličeje. "Hlas mého otce vycházel z tváře cizince," řekla 28letá žena vědcům. Problémy jí to činí i při kreslení portrétů. Dříve se totiž na fotku, kterou překreslovala, podívala přibližně jednou za 15 minut. Nyní se bez ní neobejde téměř vůbec. "Tváře v mojí hlavě vypadají jako voda," přiblížila.

[chooze:article;value:494055]

Obtížné je pro ni setkávat se i s dalšími rodinnými příslušníky a přáteli. Musí se totiž spolehnout pouze na to, že je pozná po hlase. Pomáhají jí ale různé předměty, ty totiž rozpoznat dokáže.

Podle vědců Annie trpí poruchou paměti obličejů. Tento problém pak spojují právě s následky covidu-19. Kromě toho Annie trpí i navigačním deficitem. Tato kombinace potíží se přitom objevuje například u lidí s poškozením mozku. "Je to něco, co by si měli lidé uvědomit. Zejména lékaři a ostatní zdravotníci," doplnili odborníci.

Počet aktivních případů lidí nakažených koronavirem se od začátku roku v Česku téměř zdvojnásobil. Zatímco 1. ledna evidovalo ministerstvo zdravotnictví 4 975 nakažených, tak 15. března se toto číslo vyšplhalo na 10 633. Většina z nich se nakazila poprvé, druhou nejpočetnější skupinou jsou pak ti, kteří mají covid-19 podruhé. 

Státu kvůli covidu-19 chybí stovky miliard:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.