Nový dotační program: Po opravě domu po babičce v něm musíte bydlet 10 let

Primárně bude dotace určena na komplexní zateplení domu. Podmínky se vztahují na starší budovy s pevnými základy, u nichž majitelé žádali o stavební povolení nebo ohlášení před 1. červencem 2013. Dalších minimálně 10 let po rekonstrukci bude majitel muset mít v nemovitosti trvalé bydliště.

"Kritická místa z pohledu tepelných ztrát tvoří především opláštění budovy, tedy vnější fasáda a všechny otvory v obálce objektu, čili okna a dveře. Problematické jsou také části konstrukce, kde se stýkají různé materiály, například obvodové stěny z tvarovek s betonovými stropy, protože se zde vytvářejí takzvané tepelné mosty. Jimi nejen odchází teplo, ale také se na nich sráží vlhkost a hrozí nebezpečí vzniku plísní. Na tato místa se při rekonstrukci zaměřte nejdříve," říká marketingový ředitel společnosti Centropol Jiří Matoušek.

[chooze:article;value:515063]

Finance lze čerpat předem

Hlavní výhodou programu je možnost čerpat finance zálohově, tedy předem. Příjemci dotace zároveň budou moci od příštího roku na pobočkách stavebních spořitelen požádat o zvýhodněný úvěr, který pokryje rozdíl mezi celkovými výdaji za rekonstrukci a vyplacenou dotací, a to bez nutnosti zástavy nemovitosti. Vzhledem k tomu, že program cílí na mladé rodiny, obsahuje i bonus ve výši 25 až 50 tisíc korun na každé nezaopatřené dítě. Rodiny budou moci požádat o bonus i za další děti narozené po podání žádosti o podporu.

"Program podpoří rekonstrukci starších nemovitostí a přispěje ke snížení energetické náročnosti těchto objektů. Můžeme se na něj ale podívat i z druhé strany, protože představuje důkaz rostoucí dotační ekonomiky a přerozdělování. Abychom mohli v Evropě přerozdělovat, musíme na dotace nejprve vydělat. V tomto případě tak dotace zaplatí lidé a firmy např. vysokými platbami za energie. Obecně dává větší smysl méně dotovat a více investovat, třeba do rozvoje infrastruktury včetně té energetické. Správně nastavené investice vyžadují strategické uvažování, oproti tomu jsou dotační tituly jednodušší na uvedení do chodu," říká Matoušek.  

[chooze:article;value:513599]

​Podle údajů Českého statistického úřadu je v Česku zhruba 17 procent rodinných domů neobydlených. "Jde o statisíce domů, které by mohly dál sloužit svému účelu. Mladým rodinám, které nejvíce pociťují důsledky vysokých životních nákladů a nízké dostupnosti hypotéčních úvěrů, nabídneme možnost zajistit si vlastní důstojné a současně úsporné bydlení, a to bez ohledu na to, zda si starší nemovitost koupí, nebo ji získají v rámci rodiny," dodává ministr pro životní prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).   

U návrhu rekonstrukce domu se žadatelé nemusí omezovat pouze na zateplení. Renovaci bude možné rozšířit o další úsporná opatření a čerpat prostředky i na výměnu zdroje tepla, fotovoltaiku, ohřev vody, dobíjecí stanici pro elektromobil a další úsporná opatření. V celkové výši tak dotace může přesáhnout milion korun.

Chaos kolem dotací. Zemědělci nevěděli, co mají zasít (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.