Nový druh smrtících klíšťat útočí na Evropu. Výskyt se potvrdil i v Česku

Tropický rod klíšťat Hyalomma, který je rozšířený v Asii a severní Africe, se objevil na území Německa. Podle Institutu Roberta Kocha ho tam zavlekli stěhovaví ptáci, píše portál PolsatNews.

Jsou mnohem větší než v Evropě nejběžnější klíště obecné, a to až dvojnásobně. Poznávacím znakem jsou i pruhované nožičky, bez lupy však stěží pozorovatelné. 

[chooze:article;value:501502]

Hrozí od nich nákaza nejenom lymeskou boreliózou, ale mnohem širší škálou nebezpečných onemocnění, jež pro člověka často končí smrtí. Přenášejí třeba krymsko-konžský virus, který způsobuje krymsko-konžskou hemoragickou horečku, nebo bakterii Rickettsia aeschlimanni. Ta je původce arabské hemoragické horečky. 

Bývají i v Česku

Obě choroby nejsou na starém kontinentu obvyklé, proto je nakažení nemusejí včas rozpoznat a začít léčit, uvedl list Ruhr24. Institut Roberta Kocha varoval, že se klíšťata Hyalomma mohou v Německu přemnožit. "Mohly by k tomu přispět stále rostoucí teploty a snižující se vlhkost vzduchu," upozornili odborníci.

SZÚ má zprávy i o výskytu na českém území. "Kolegové z VFU Brno, UK a ČZU, kteří založili projekt najdipijaka.cz, evidovali v letech 2018–2020 osm záchytů tohoto klíštěte v ČR, a to v nejrůznějších krajích od Ústeckého až po Zlínský. Jednalo se o nálezy Hyalommy na koních," řekla TN.cz jeho mluvčí Kateřina Kybicová.

[chooze:article;value:501054]

"V roce 2019 a také v minulém roce 2022 na podzim hlásili nález tohoto klíštěte i v domácnosti. V prvním případě se jednalo o záchyt v Jihomoravském kraji a v druhém případě v Praze 9, kdy bylo klíště nalezeno v bytě ve druhém patře domu, jak se procházelo v obývacím pokoji, kam se zřejmě dostalo z ptáků, kteří se občas vyskytují na přilehlém balkoně. Toto klíště se dostává do střední Evropy na stěhovavých ptácích," doplnila.

Sezóna klíšťat začala letos dřív. Mapa ukazuje, kde je riziko nejvyšší:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.