Moderní bydlení

Nový komisař Síkela. Velký rozpočet, menší vliv, hodnotí politolog

Podle Vokálka se v případě Síkelova nového angažmá jedná o zajímavé portfolio. "Mluvilo se o portfoliu obchodu nebo například ekonomiky či případně energetiky. Mezinárodní partnerství není asi tak silné jako obchod. Je to ale velmi zajímavé portfolio z toho pohledu, že se týká celé řady oblastí, ve kterých je pan Síkela aktivní a které se i naše vláda nějakým způsobem snažila pro pana Síkelu vyjednat," shrnul.

Jak popsala Charanzová, jedná se o velké překvapení a pro mnoho lidí o velkou neznámou. "Já jsem ještě minulý týden hovořila s bruselskými novináři, kteří spekulovali, že by Česká republika mohla mít obchodní politiku," řekla.

Síkela jako komisař pro mezinárodní partnerství může být podle Vokálka přínosný i pro Česko. Hodně ale záleží na tom, jak se ho Síkela ujme. "Portfolio je to opravdu vlastně široké a točí se okolo působení a role Evropské unie v ekonomických oblastech mimo Evropskou unii a okolo partnerství s dalšími zeměmi. Jedná se třeba o rozvojovou pomoc prostřednictvím nástroje, který se jmenuje Global Gateway. On bude mít na starosti tyhle projekty a investice v zahraničí realizovat," vysvětlil Vokálek.

V Global Gateway bude mít Síkela na starosti 300 miliard eur, tedy asi 9,5 bilionu korun. Pro srovnání, letošní český rozpočet je 2,2 bilionu korun. "Bude mít k dispozici ten obrovský balík peněz i generální ředitelství, což je vlastně aparát úředníků a úřednic, kteří budou jednotlivé aktivity realizovat. To Generální ředitelství pro investice a partnerství je největší generální ředitelství celé Evropské komise," doplnil Vokálek.

[chooze:article;value:574288]

​Projekty se ale netýkají jen rozvojové pomoci, ale také třeba spolupráce v oblasti zajišťování kritických surovin pro Unii, stejně tak jako pokrývají problematiku kolem zelených a digitálních transformací.

"Dovedu si představit, že Josef Síkela bude trávit většinu času právě na cestách, především v Africe. Je to vlastně projekt, který je v tuto chvíli na papíře, který se snaží přesvědčit především africké státy, aby využívaly evropských peněz místo čínských peněz. To znamená, že bude konkurentem Číny v těch afrických zemích. V tuto chvíli je to sice velký obnos na papíře, ale i ty peníze se zatím shánějí," okomentovala Charanzová.

Významné pro Evropu, už ale méně pro stát, tak shrnul portfolio politolog Lukáš Jelínek. "Pokud bychom měřili význam portfolií, buďto rozpočtem, který jím proteče, nebo počtem zaměstnanců generálního ředitelství, které pod něj spadá, tak v tomto ohledu je to portfolio pro pana Síkelu jedno z nejvýraznějších a největších. Ale je jasné, že to není portfolio s tak silným politickým vlivem nebo politickým dopadem dovnitř Evropy, natož dovnitř České republiky," srovnal.

Na celý rozhovor s Martinem Vokálkem se můžete podívat zde:

Rozhovor s Ditou Charanzovou si můžete pustit zde:

Komentář Lukáše Jelínka najdete na konci tohoto rozhovoru:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.