Nový ministr má připravit Rusko na dlouhou válku, hodnotí expert

Jmenování Andreje Bělousova ruským ministrem obrany může podle expertů zásadně ovlivnit vývoj války na Ukrajině. Změna má prý zajistit hlavně to, aby Moskva měla zdroje na nekonečnou válku.

"Vzhledem k tomu, že ruská armáda a ruské ministerstvo obrany jsou náchylné ke korupci, tak samozřejmě je jasné, že pan Bělousov, který má ekonomické vzdělání, byl ekonomickým poradcem Vladimira Putina, má se vší pravděpodobností očistit to ministerstvo obrany a má posílit ten ekonomický rozměr," objasnil rusista Jiří Just.

Rusko s Bělousovem v čele ministerstva obrany se podle expertů bude snažit čelit západním sankcím a zároveň vojensky i ekonomicky potopit Ukrajinu.

"Ruští experti se shodují, že ruské ministerstvo obrany pod vedením pana Bělousova bude klást větší akcent na tu válečnou ekonomiku. Dosazení pana Bělousova znamená, že Rusko se připravuje na dlouhou válku," míní Just.

"Jedním z úkolů, které mám, je otevřít válečnou ekonomiku inovacím," prohlásil Bělousov.

[chooze:article;value:555224]

​Rusko na válečnou ekonomiku přešlo už před nějakou dobou. Vláda tak upřednostňuje potřeby armády a výdaje na válku pohlcují zhruba 40 % státního rozpočtu. Navzdory západním očekáváním se ale Rusku aktuálně daří poměrně dobře. Hrubý domácí produkt se tam za loňský rok zvýšil o 3,6 procenta.

"Kvůli válce a mobilizaci je nedostatek zaměstnanců a různé podniky se je snaží stimulovat právě vyššími výplatami. Tudíž Rusové, alespoň ti, kteří pracují v průmyslu, překvapivě zažívají asi nejlepší období za posledních deset let. Samozřejmě se zdražuje, inflace roste, odešly západní firmy z ruského trhu, ale to nejsou ty citelné problémy, které zažívají Rusové," shrnul Just.

Personálních změn se v ruské vládě aktuálně odehrává několik. Bělousov nahradil Sergeje Šojgua, který bude nově zastávat funkci tajemníka ruské bezpečnostní rady. Její dosavadní šéf Patrušev bude nově Putinovým poradcem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.