Nový ministr Výborný o cenách potravin. Přímé nástroje ke zlevnění nemáme, přiznal

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek na Pražském hradě jmenoval nástupce Zdeňka Nekuly na postu ministra zemědělství. Nekula svou rezignaci oznámil před dvěma týdny. Důvodem podle něj měla být nedostatečná podpora od KDU-ČSL, zejména kvůli špatnému stylu komunikace s veřejností.

V čele ministerstva jej tak nahradil poslanec Marek Výborný. "Rozhodnutí celostátního výboru KDU-ČSL je pro mě velkým závazkem, který jsem připraven naplňovat s maximální pečlivostí a odpovědností. Těším se na spolupráci se všemi, kteří pod ministerstvo zemědělství spadají," napsal minulý týden na twitteru Výborný.

[chooze:article;value:509102]

Prezident Pavel přijal slib Výborného v 10 hodin v rámci krátkého ceremoniálu. "Z rozhovorů, které jsme spolu měli, vím, že zkušenosti, které máte v politice, jsou v tuto chvíli možná důležitější než vědomosti v oblasti zemědělství. Vaše práce bude vyžadovat velké úsilí, a to spíše manažerské a jednatelské," řekl Pavel.

Výborný totiž stejně jako Nekula není odborníkem na zemědělství. "Ministr je čistě politická funkce, která nevyžaduje odborná kritéria. Výborný je spíše expertem KDU-ČSL na oblast školství," podotkl politolog Milan Školník.

Důvěru v něj má i premiér Petr Fiala (ODS). "Marek Výborný je zkušený politiky, který působil v komunální i celostátní politice. Pro veřejnost určitě není neznámý. Věřím, že jeho zkušenosti, schopnosti i talent budou pro vládu nepochybně velkou posilou," prohlásil Fiala.

Velké změny na resortu Výborný nechystá. Podle vlastních slov chce pokračovat především v projektech, které Nekula zahájil. "Nepřicházím dělat nějakou revoluci, ale chci pokračovat v tom dobrém, čeho můj předchůdce dosáhl. Na řadu věcí je třeba navázat a některé dokončit," řekl Výborný.

Zaměřit se chce také na vysoké ceny potravin, i když se snaží mírnit očekávání. "Pokud jde o otázku cen potravin, jako ministr mám pouze nepřímé a neformální nástroje. Dorozklíčujeme řetězec od zemědělce až po pulty v obchodech a budeme se snažit tyto nástroje používat, abychom srazili ceny potravin. Ideálním výsledkem naší snahy jsou dostupné, kvalitní a české potraviny pro naše občany. Ale nejsem ministr, který dokáže ovlivnit cenotvorbu," vysvětlil Výborný.

[chooze:article;value:510618]

Ve své funkci plánuje Výborný napravit komunikaci svého předchůdce. Do Nekuly se totiž často strefovali kritici jako do "neviditelného ministra". Výborný se také chystá zaměřit na boj se suchem, digitalizaci, modernizaci zemědělství či popularizaci zemědělských oborů mezi mladší generací.

Právě v komunikaci očekává Školník největší změny. "Jednatelské schopnosti poslance Výborného jsou na úplně jiné úrovni. Byl krátce předsedou strany a je nyní i předsedou poslaneckého klubu. To znamená, že musí komunikovat s ostatními předsedy a poslanci, a je na to tak zvyklý. Je to velmi zdatný rétor," prohlásil.

Komunikovat chce Výborný přímo se zemědělci v krajích. "Ministerstvo zemědělství je pěkná budova, ale nechci zde strávit více času, než je nutné. Chci se scházet se zemědělci a odborníky a čerpat přímou vazbu přímo v terénu," slíbil Výborný. 

Podívejte se na jeho první tiskovou konferenci ve funkci:

 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.