Nový seriál Studna: Příběh velké lásky, který traumatizoval Československo

[chooze:gallery;value:35025]

Celé generace Čechoslováků znají případ rodiny Jelínkových ze středočeských Vonoklas. Málokdo však ví, co oné rodinné tragédii, která se přihodila v roce 1968, předcházelo, co po ní následovalo a jaké byly pohnutky a motivace jejích aktérů. Celý příběh rodiny Jelínkových na ploše téměř 50 let přinese v šesti epizodách připravovaný Voyo Originál Studna.

​Událost vzbuzuje zvědavost do dnešních dní. O tom, jak to tehdy bylo, se rodí nové, často divoké teorie a i po letech vyvstává spousta otázek. Natáčení seriálu tak předcházela dlouhá příprava a pečlivé rešerše. "I po 50 letech je příběh Studny stále živý. Proto pro nás bylo důležité projít si všechny spisy a dostupné materiály o rodině, která velkou část společného života prožila v izolaci," řekl scenárista Miro Šifra.

[chooze:article;value:543778]

V roce 1932 se na vesnické tancovačce voják Standa začíná dvořit mladičké Máně. Zamilovaný pár buduje své hnízdo lásky a touží založit spokojenou rodinu. "Třináct let bydlím s rodinou ve Vonoklasech. Už když jsme se přistěhovali, věděli jsme, o jak 'slavnou' vesnici jde. Začal jsem se o příběh rodiny Jelínkových zajímat, procházet dobové archivy, obecní kroniku, ale i bláznivé teorie, které kolem něj vznikají. Povídal jsem si se sousedy, kteří si rodinu Jelínků ještě pamatují," přiznal osobní motivaci kreativní producent Voyo Michal Prokeš.

​"Která holka by se nezamilovala do šarmantního a vtipného Standy? Byl okouzlující, uměl velká gesta. Ale někde hluboko uvnitř v něm od začátku doutnal problém. Máňa ho nejdříve nevidí, pak ho nechce vidět a nakonec už nechce odejít. Žila totiž v době, kdy se od rodiny neodcházelo, měla pocit, že ji musí držet pohromadě za každou cenu. Studna pro mě není jen fenomén, který stále fascinuje, senzace i noční můra několika generací," říká režisérka Tereza Kopáčová.

Ta má s tvorbou sérií podle skutečných událostí už bohaté zkušenosti. Stála například za prvním Voyo Originálem Případ Roubal. I tam jednu z hlavních rolí ztvárnil David Švehlík. Jeho role Standy Jelínka je ale naprosto odlišná. Životní lásku Standy, Marii, ztvární Johana Matoušková. I pro ni byla tato role výzvou – postavu Marie si zahraje v době, kdy je jí 18 i 50 let.

[chooze:article;value:545079]

​Marie, které nikdo neřekne jinak než Máňo, vstupuje do manželství se svou životní láskou v nelehké době před druhou světovou válkou, natruc svým rodičům a především matce, která si pro ni představovala úplně někoho jiného než "šaškujícího" Standu. Velmi záhy se pak Máňa musí potýkat s první ze zkoušek, kterým musí spolu se svým mužem čelit. Od počátku jim ale čelí hrdě, nezdolně a je tahounem rodiny.

Studna tak rozšíří portfolio sérií Voyo Originálů, které jsou inspirovány skutečnými příběhy, osobnostmi nebo událostmi. "Silné příběhy přitahují silné tvůrce a to se nám podařilo. Miro Šifra je jedním z nejvýraznějších talentů své generace. Tereza Kopáčová patří k nejúspěšnějším českým režisérkám. Oba mají cit pro detail, empatii vůči svým hrdinům a uvědomují si křehkost a zodpovědnost při vyprávění podle skutečných událostí," dodává Jindřich Motýl, producent společnosti Lumivod, která pro Voyo Studnu připravuje.

Šestidílná Studna se bude natáčet do června.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.