Nový stavební zákon stále děsí úředníky. Kritizují ho architekti i další uživatelé

Situace se nezměnila, problémy přetrvávají. "Zatím nedokážeme vyřizovat žádosti v novém systému," poznamenal Michal Jarco, vedoucí stavebního úřadu v Jihlavě. V tomto městě se za více než tři týdny podařilo dokončit celkem dvě elektronická stavební řízení, postaru by to přitom bylo 70 až 100.

"Zkoušel jsem tam tři hodiny dát žádost a nepovedlo se mi to," řekl starosta Velkého Beranova Milan Pulicar (nez.).

Ke kritice nefunkčního systému se kromě Jihlavy přidává řada dalších měst a institucí. Problém s ním má i Sdružení tajemníků městských úřadů ČR nebo Česká komora architektů. "Nedaří se připojit pozemkové parcely, nedaří se vyplňovat na IČO jednu organizaci, která by tam měla vyskočit z registru, hlásí se jediná osoba, není tam vyřešena zastupitelnost," stěžuje si její předseda Jan Kasl.

[chooze:article;value:565383]

"Ta verze systému rozhodně není finální," reagoval technický garant systému Tibor Szabó. "Zintenzivníme a zindividualizujeme školení na ty jednotlivé úkony," uvedl ministr pro místní rozvoj a místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti).

"Jsou to věci, které měly přijít mnohem dříve, třeba před půl rokem," tvrdí ale Michal Jarco.

Situaci zhoršuje fakt, že stavební úřady jsou zahlcené žádostmi, které lidé a firmy podávali narychlo ještě postaru. Úředníci tak mají co dělat dlouhé měsíce. "Do konce června přišlo 560 žádostí, které už se vyřizují," sdělila mluvčí jihlavského magistrátu Aneta Hrdličková. Třeba ve Žďáru nad Sázavou kvůli naprosté zahlcení funguje stavební úřad místo pěti jen dva dny v týdnu.

Problém chtějí architekti vyřešit jednáním všech zainteresovaných stran o tom, jak systém kompletně vyladit. Tuto schůzku chtějí s ministrem domluvit ještě ve středu.  

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.