Nový test pro muže. Za 30 vteřin zjistíte, zda vám nehrozí rakovina prostaty

Rakovina prostaty je nejčastější formou nádorového onemocnění u mužů. Často se šíří bez jakýchkoliv symptomů. Léčba však existuje. Nejúčinnější je, když nemoc odhalíte včas.

Anglickému televiznímu moderátorovi Billu Turnbullovi byla rakovina prostaty diagnostikována v roce 2018. Na onemocnění mu lékaři nepřišli včas a moderátor před pár měsíci zemřel. Nechal za sebou však silný odkaz. V Anglii si po jeho smrti nechalo prostatu zkontrolovat více než 60 000 mužů, informoval portál Daily Mirror.

Na jeho počest připravila organizace Prostate Cancer UK 30vteřinový test. Pomocí odkazu ZDE si můžete otestovat, zda patříte do skupiny, která je ohrožena rakovinou prostaty. Test je dostupný pouze v angličtině a obsahuje tři základní otázky týkající se věku a rodinné diagnózy. V prvním kroku se ptá na věk testovaného, v druhém na to, jestli stejným onemocněním trpěli bratr či otec, a třetí je zaměřený na etnicitu, protože podle autorů testu mají černoši větší riziko, že nemoc u nich propukne.

[chooze:article;value:475872]

​Rozhodně však nezanedbávejte i běžnou prevenci. Základní kontrolní vyšetření se provádí pohmatem prostaty. Toto vyšetření by mělo být součástí preventivní prohlídky u všeobecného praktického lékaře a jednou za dva roky je i hrazeno pojišťovnou, upozorňuje Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Má-li lékař podezření na onemocnění prostaty, provede laboratorní rozbor krve. Dalšími alternativami jsou zobrazení prostaty pomocí ultrazvuku, biopsie prostaty či magnetická rezonance.

Lékaři v Olomouci testovali u pacientů s rakovinou prostaty unikátní lék (7/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.