Nový trik podvodníků: Skrz QR kódy vás mohou obrat o velké peníze

Pan Vladimír si v Ikei koupil kuchyň, u pokladny mu na fakturu pracovníci nalepili QR kód, díky kterému měl po naskenování získat slevu. To se ale nestalo.

"Objevil se mi nápis na mobilu, že mám něco stáhnout, tak jsem to stáhnul. V té chvíli už jsem nebyl na stránkách Ikei, ale byl jsem na stránkách prapodivné firmy, která po mě chtěla 99 korun s neodvolatelným strháváním každý týden, tak jsem se zhrozil," popsal svou zkušenost.

"Tento QR kód jsme prověřili a všechno funguje, jak má. Nenašli jsme na naší straně žádné pochybení," uvedl mluvčí IKEA Petr Šašek.

[chooze:article;value:558932]

​QR kód byl totiž nejspíš napaden firmou, která tak dostala oprávnění sama odeslat potvrzovací SMS zprávu, a tím odsouhlasila odebíraní vlastních služeb. Mělo jít o firmu Funnerz. Na její infolinku se reportérka TV Nova snažila dovolat, ale marně.

Na stejný problém si stěžuje více lidí. Problém se týká i řady dalších velkých značek a řetězců. Prevencí je podle operátorů zablokování plateb třetím stranám. Pokud se ale stanete přeci jen obětí, je důležité jednat hned.

"Existuje univerzální SMS pro zrušení ve tvaru 'STOP', která se odesílá na prvních pět číslic z čísla, ve kterém byla služba objednána. Tím dojde k zastavení. Operátor v žádném případě tento krok udělat nemůže," vysvětlila mluvčí T-Mobile Patricie Šedivá.

"Důležité je být obezřetný, týká se to zejména online prostředí, a sledovat, jestli nás ten odkaz přesměroval nebo odkázal na stránky, které jsou oficiální, nebo podvodné," sdělil mluvčí policie Jakub Vinčálek.

[chooze:article;value:558712]

​Podle operátorů patří mezi další časté podvody upozornění na nedoplatky, přeplatky, výhry nebo třeba nedoručené balíčky. Ve skutečnosti je ale zákazník vždy přesměrován na podvodný web, který požaduje zadání osobních a platebních údajů.

"Děje se to velmi často. Nechávají se napálit i odbojníci. Je to něco, co nečekáte," sdělil odborník na kyberbezpečnost Miloslav Lujka.

"Nejdůležitější je prevence. Když někde něco skenujete, tak si dávejte pozor, kam ta stránka vede," upozornil Lujka. Dále poradil, že přibližně jednou za tři měsíce bystě měli zkontrolovat u operátora, zda nejste někde zapsaní k pravidelným platbám. Pravidelně byste měli i kontrolovat odchozí platby v bankovnictví.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.