Nový typ podvodů: Šmejdi napřed nechali ženu vydělat, pak ji obrali o balík

"Poškozené přišla na mobil zpráva, kde byla nabídka brigády," uvedla policejní mluvčí Dita Holečková. Žena měla snímky sledovat a pak jim dávala lajky. Během jednoho týdne a v několika platbách jí přišlo celkem 5 000 korun.

Podvodník ji pak vyzval, že za emotikony s palcem nahoru může získávat ještě mnohem víc peněz. Nejdřív to ale prý chce investici, která se časem vrátí. Žena na neznámý účet naposílala postupně 120 tisíc korun.

[chooze:article;value:557631]

​Tenhle fígl výborně funguje, říkají odborníci. "Bohužel je řada lidí, kteří chtějí velmi rychle a snadno zbohatnout a mají pocti, že tato nabídka je geniální," řekl psycholog z Univerzity Hradec Králové Jan Lašek.

Neznámému pachateli hrozí pět let ve vězení. Podvody v kyberprostoru trhají rekordy. Jestli jich v roce 2011 bylo sotva 1 500 ročně, dnes je to 15krát tolik. ​Podvody přibývají po tisících. "Objasněnost se pohybuje kolem 15 procent," vyložil mluvčí Policejního prezidiu ČR Jakub Vinčálek.

Před lety byli úspěšní falešní sňatkoví podvodníci. Ženy posílaly peníze třeba fiktivním kapitánům, které přepadli piráti. Časy se ale změnily.

Nyní se jedná o falešné SMS nebo podvodné investice. Jindy je to zneužití tváří známých osobností. Je to pár dní, co se podvodnice z Plzeňska vydávala za státní úředníci. Chtěla po lidech zaplatit 50tisícovou daň z nemovitosti, jinak jim prý zbourá dům.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.