Nový virus už zabil prvního člověka. Čtyři příznaky, na které si dejte pozor

Lékaře stále více znepokojuje onemocnění známé jako aljašské neštovice. Poté, co americké úřady potvrdily první úmrtí spojené s touto nemocí, upozornilo aljašské ministerstvo zdravotnictví na čtyři hlavní příznaky.

Aljašské neštovice se údajně projevují zejména hrbolky na kůži, vyrážkou, zduřením lymfatických uzlin a bolestí kloubů a svalů. Tamní ministerstvo ale upozorňuje, že příznaky mohou být snadno zaměnitelné s projevy jiných chorob.

"Několik pacientů s aljašskými neštovicemi si původně myslelo, že je pokousal pavouk nebo hmyz," uvedlo ministerstvo. Ačkoliv podle něj není důvod k panice, vyzývá k opatrnosti. V ohrožení jsou zejména lidé s oslabeným imunitním systémem.

[chooze:article;value:539667]

​Právě oslabený imunitní systém měla mít i první oběť aljašských neštovic, kterou úřady potvrdily minulý týden. Slabá imunita dle lékařů zhoršila průběh onemocnění, který prý u jiných pacientů bývá spíše mírnější.

Jak přesně se virus šíří, není jasné. Podle odborného portálu Vaccines Work se předpokládá, že se přenáší z volně žijících savců, zejména pak z psů nebo koček. Toulavá kočka měla nakazit i první oběť, a to poté, co muže poškrábala.

Odborníci ale upozorňují, že doposud nezaznamenali žádný přenos z člověka na člověka. Vzhledem k tomu, že se ale některé orthopoxviry mohou šířit přímým kontaktem s porušenou kůží, radí těm, kteří mají kožní léze potenciálně způsobené aljaškapoxem, aby si místo zakryli obvazem a vyvarovali se sdílení lůžkovin.

Opičí neštovice řádily v pražské školce. Nemocí se nakazilo pětileté dítě (9/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.