Moderní bydlení

Nový virus už zabil prvního člověka. Čtyři příznaky, na které si dejte pozor

Lékaře stále více znepokojuje onemocnění známé jako aljašské neštovice. Poté, co americké úřady potvrdily první úmrtí spojené s touto nemocí, upozornilo aljašské ministerstvo zdravotnictví na čtyři hlavní příznaky.

Aljašské neštovice se údajně projevují zejména hrbolky na kůži, vyrážkou, zduřením lymfatických uzlin a bolestí kloubů a svalů. Tamní ministerstvo ale upozorňuje, že příznaky mohou být snadno zaměnitelné s projevy jiných chorob.

"Několik pacientů s aljašskými neštovicemi si původně myslelo, že je pokousal pavouk nebo hmyz," uvedlo ministerstvo. Ačkoliv podle něj není důvod k panice, vyzývá k opatrnosti. V ohrožení jsou zejména lidé s oslabeným imunitním systémem.

[chooze:article;value:539667]

​Právě oslabený imunitní systém měla mít i první oběť aljašských neštovic, kterou úřady potvrdily minulý týden. Slabá imunita dle lékařů zhoršila průběh onemocnění, který prý u jiných pacientů bývá spíše mírnější.

Jak přesně se virus šíří, není jasné. Podle odborného portálu Vaccines Work se předpokládá, že se přenáší z volně žijících savců, zejména pak z psů nebo koček. Toulavá kočka měla nakazit i první oběť, a to poté, co muže poškrábala.

Odborníci ale upozorňují, že doposud nezaznamenali žádný přenos z člověka na člověka. Vzhledem k tomu, že se ale některé orthopoxviry mohou šířit přímým kontaktem s porušenou kůží, radí těm, kteří mají kožní léze potenciálně způsobené aljaškapoxem, aby si místo zakryli obvazem a vyvarovali se sdílení lůžkovin.

Opičí neštovice řádily v pražské školce. Nemocí se nakazilo pětileté dítě (9/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.